Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tuin 5 sep 2019

3 klusjes in de tuin die je nú kunt doen ter voorbereiding voor de winter

Nu de dagen langzaam weer korter beginnen te worden en de schoolvakanties allemaal voorbij zijn, is het tijd om de tuin klaar te stomen voor de volgende seizoenen. De herfst en de winter staan voor de deur. Wij helpen je alvast een klusjes die je nu alvast kan doen om je tuin winterklaar te maken.

1. Zorg ervoor dat al je tuingereedschap piekfijn in orde is

Het is vast geen verrassing dat schoon, scherp tuingereedschap het allerbeste werkt. Misschien heeft jouw tuingereedschap afgelopen zomer een klap gehad door het vele gebruiken, en heb je het schoonmaken uitgesteld. Je tuingereedschap gaat namelijk veel langer mee als je het schoon opbergt in de winter.

Zorg er allereerst voor dat al het gereedschap modder- en zandvrij is. Blijft hardnekkig vuil plakken? Gebruik dan voorzichtig een harde borstel of staaldraadboener voor het grove werk.

2. Begin alvast met die compost hoop

Vruchtbare grond, daar zeggen we geen nee tegen. Compost is eigenlijk niets anders dan een mix van plantenresten en gft-resten. Laat dit zo’n 10 tot 12 weken ‘rotten’, dan krijg je vanzelf een hoop met compost. Voor het beste resultaat meng je de hoop af en toe even.

Na die paar weken meng je de compost met potgrond. Je kunt het nieuwe mengsel gebruiken als bodemverbeteraar. Je hebt nu namelijk super vruchtbare potgrond waar jouw planten ontzettend blij van gaan worden.

3. Ga voor dekgewas in de tuin

Een dekgewas wordt vooral gebruikt om een leeg stuk grond te beschermen tegen onkruid. We hebben natuurlijk allemaal een hekel aan ongewenst onkruid in de tuin, dus dat voorkomen we het allerliefste.

Wist je dat je tenen knoflook in de herfst prima in de grond kunt stoppen? Als je ze er in de lente weer uithaalt, zijn de tenen knoflook veel groter en smaakvoller. Ga wel voor een biologische variant, voor de zekerheid. Een andere optie is tuinbonen.

Jij bent lekker bezig! Nog meer tips voor de tuin:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
3 klusjes in de tuin die je nú kunt doen ter voorbereiding voor de winter
Sluiten