Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Tips 27 mei 2019

Deze klusjes in huis kun je kinderen laten doen (per leeftijd)

Wie denkt aan kinderen en het huishouden, ziet misschien norse tieners in bed liggen die voor geen goud willen stofzuigen. In de puberteit klopt dat misschien, maar goed nieuws: kleinere kinderen vinden het vaak juist leuk om te helpen met klusjes in huis. En dat is nog goed voor ze ook.

Kinderen die bijdragen aan het huishouden, krijgen daar vaak bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen door omdat jij hen die taken toevertrouwt. Daardoor voed je je kinderen niet alleen onafhankelijker en vaak productiever op, maar maak je schoonmaken ook normaal voor ze. Hoe meer positieve dingen ze gaan associëren met schoonmaken (zoals quality time met jou), hoe groter de kans dat ze de gewoonte erin houden. Struikel jij later niet over de hopen kleding als je op bezoek gaat in hun studentenhuis.

Het beste is om je kids klusjes in huis te geven die weliswaar uitdagend zijn, maar die ze wel aankunnen. Zo zorg je ervoor dat ze niet de moed opgeven. Ja, kleine kinderen willen je vaak maar al te graag helpen, maar het moet natuurlijk wel haalbaar en ‘leuk’ zijn. Dat is het bijvoorbeeld al een stuk meer als de klusjes die ze doen een zichtbaar effect geven, zodat ze daar trots op kunnen zijn. En o ja, zodat jij meteen een significant opgeruimder huis hebt.

Benieuwd welke klusjes in huis je aan kinderen van welke leeftijd dan ook kunt toevertrouwen? We hebben het even voor je opgedeeld in leeftijden.

De beste klusjes in huis voor peuters

Peuters zijn vaak nog het meest bereid om je te helpen en willen maar al te graag belangrijk en onafhankelijk zijn, maar je moet natuurlijk klein beginnen. Laat ze bijvoorbeeld hun eigen speelgoed in een daarvoor bestemde doos doen nadat ze ermee hebben gespeeld, of dingen netjes ordenen, zoals schoenen op een schoenenrekje. Hebben ze toevallig een werkende speelgoedstofzuiger, dan kunnen ze daar natuurlijk ook mooi mee oefenen.

De beste klusjes voor kleuters

Kleuters kunnen al iets meer, maar ook dat is beperkt. Op deze leeftijd kun je ze bijvoorbeeld wel leren hoe ze hun eigen kamer opgeruimd moeten houden, zodat ze daar in ieder geval een gewoonte van maken. Laat ze bijvoorbeeld opgevouwen kleding in hun kast leggen of helpen met het bed opmaken (een kussensloop om een kussen doen is vaak wel haalbaar). Ook een leuk klusje: huisdieren voeren!

De beste klusjes voor kinderen op de basisschool

Kinderen op de basisschool zijn al iets groter, en kunnen dus meer tillen: de tafel dekken, vaatwasser in- en uitruimen en afval uit kleine prullenbakken verzamelen moet dan ook prima lukken. Ook kun je ze bijvoorbeeld laten stofzuigen of de stoep laten vegen.

Over de stoep vegen gesproken: in de zomer zijn er ook klusjes die kinderen lekker buiten kunnen doen. Helpen in de tuin vinden ze vaak geweldig (lekker met de handen in de aarde), en de auto schoonspuiten kan ook heel leuk zijn.

De beste klusjes in huis voor kinderen op de middelbare school

Als kinderen eenmaal op de middelbare school zitten, kunnen ze eigenlijk al bijna alles. Het is bijvoorbeeld handig om ze te leren koken, en afwassen met de hand en hun eigen bed opmaken moet ook lukken.

Op dit punt kunnen ze ook prima helpen met het goed schoonmaken van de wc/badkamer en de keuken, als je het goed vindt als ze dat leren. Of misschien af en toe een wasje draaien? Als je ze eenmaal gemotiveerd hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Meer lezen over het huishouden:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Deze klusjes in huis kun je kinderen laten doen (per leeftijd)
Sluiten