Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Tuin 6 jun 2019

Ga voor een groene achtertuin: 5 x klimplanten die goed groeien op de schutting

Wij zijn gek op groen, dat moge duidelijk zijn. Niet alleen in huis, maar ook in de tuin. Groen om je heen is niet alleen gezond voor je, maar zorgt ook voor biodiversiteit in de tuin en werkt verkoelend op warme dagen. Maar hoe creëer je die groene achtertuin van je dromen? Met klimplanten op de schutting, bijvoorbeeld.

Een schutting hoef je niet alleen te zien als een nuttig ding. Juist niet, je kunt met een schutting veel meer dan het alleen inzetten als afscheiding van een andere tuin. Gebruik je schutting in je voordeel en zet het in als rek om verticaal te tuinieren of gebruik het als groen ‘schilderij’ voor je planten in de tuin.

Klimplanten voor de schutting

Klimplanten zijn de ideale planten voor mensen met een schutting in de tuin. Ze verbergen een overbodige afscheiding in de tuin en maken er juist iets moois van. Deze klimplanten groeien goed op de schutting.

1. Klimop

Een inkoppertje: de klimop. De naam zegt het al, deze plant heeft er geen moeite mee om (zonder extra steun) ergens tegenop te klimmen. Hij is wintervast en brengt dus ook op de koudste dagen van het jaar nog wat groen in de tuin. De klimop heeft geen steun nog en klimt moeiteloos omhoog.

Ook tof: maak met een klimop je eigen schutting door een stalen rek in de tuin te plaatsen en hier een grootblad klimop tegenaan te laten groeien.

Ook leuk: Een klimop binnenshuis, dit appartement bewijst dat het kan

If you need me, I’ll be here. In this very sunny and very fragrant spot? . . . #WISTERIAHYSTERIA #COTTAGE #wisteria #lilac #californianlilac #cottageGarden #englishgarden #englishcountrygarden #hammock #hammockchair #pergola #chill #relax #summertime #summer #sunnydays #garden #gardendesign #gardeninspo #england

1,366 Likes, 62 Comments – Wibbly Wobbly Cottage (@wibblywobblycottage) on Instagram: “If you need me, I’ll be here. In this very sunny and very fragrant spot? . . . #WISTERIAHYSTERIA…”

2. Blauwe regen

Een prachtige plant die ook nog ‘s geweldig ruikt. De blauwe regen is een ware beauty in de tuin. Geen wonder dat op Instagram de hashtag #wisteriahysteria gigantisch groot is. De plant creëert de mooiste aanzichten én is daarnaast ook een geweldige klimmer voor jouw schutting.

Laat de blauwe regen – net als op de foto – over je pergola groeien en creëer een natuurlijke parasol in de tuin. Maak het boho gevoel helemaal af door er een hangmat of hangstoel onder te hangen (en volg ook vooral het voorbeeld van de foto op door er een lekker glaasje champagne in te drinken) en laat de zon maar schijnen!

?De Toscaanse Jasmijn staat nog heel mooi in bloei en hij ruikt zo lekker! Vandaag weer aan het werk, een fijne dinsdag allemaal! ?❤ #toscaansejasmijn #gardeninspiration #tuininspiratie #outdoorspace #patio #terras #terrace #vtwonenbijmijthuis #tuin #mijntuin #garden #mygarden #buitenleven #outdoorlife #gardenspam #gardeninspo #tuinspam #exterior #gardenlife #binnenkijken #buitenkijken #instagarden #homeandgarden #flowers #plants #gardenlovers #cottagegarden #wls_tuin

104 Likes, 26 Comments – Soraya Interior|Lifestyle|Art (@soraya.instyle) on Instagram: “?De Toscaanse Jasmijn staat nog heel mooi in bloei en hij ruikt zo lekker! Vandaag weer aan het…”

3. Toscaanse Jasmijn

Met de kleine, witte bloemetjes van de Toscaanse Jasmijn is de plant een prachtige klimplant om te gebruiken als groenmaker van de schutting in de tuin. De klimplant heeft ‘s zomers ietwat extra steun nodig. ‘s Winters blijft de plant ook lekker groen. De plant doet het op z’n best tegen een schutting in de zon.

4. Kamperfoelie

Een klimplant die lang bloeit en geweldig ruikt en daardoor een ware aanwinst is van je tuin. Helaas verliest de kamperfoelie haar blad in de wintermaanden, dus in de winter is je schutting leeg.

Looking up you see this beautiful wild vine on the pergola at our entrance. As my opkyk sien jy by ons ingang die pragtige Wilde wingerd op die prieel. . . . . . #myhousethismonthoctober2018 #myhousethismonth #huisdisa #acvvsa #lookup #wildvine #wildewingerd

6 Likes, 0 Comments – Huis Disa (@huis_disa) on Instagram: “Looking up you see this beautiful wild vine on the pergola at our entrance. As my opkyk sien jy by…”

5. Wilde wingerd

De wilde wingerd is een toppertje voor over de schutting. De plant groeit als een wilde – what’s in a name – en maakt dat je schutting binnen no-time een groen aanzicht heeft. In de herfst kleuren de bladeren oranje/rood en brengen dan een ware Indian summer in je tuin.

Tip: combineer verschillende klimplanten met elkaar in één schutting voor een tof effect. Kies bijvoorbeeld voor de klimop in combinatie met de klimhortensia.

Meer voor je tuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ga voor een groene achtertuin: 5 x klimplanten die goed groeien op de schutting
Sluiten