Maud van Dijck
Maud van Dijck Tuin 6 aug 2021

Laat ze maar klimmen: 4 tips om klimplanten te laten groeien in jouw geveltuin

Een groen huis vanbinnen is net zo leuk als van buiten. En klimplanten zijn een ideale keuze voor een groene buitenkant! Wij hebben dus een paar tips bij elkaar gesprokkeld, zodat je klimplanten mooi kunnen groeien.

Na dit artikel kan je dan direct aan de slag om je klimmer een mooie plek aan de muur te geven.

4 tips om klimplanten te laten groeien in jouw geveltuin

1. Kies een zonnig plekje uit

Het beste kun je klimplanten laten groeien op een plek waar ze lekker in de zon kunnen staan. Deze planten groeien namelijk naar het zonlicht toe. Staat jouw huis deels in de schaduw? Dan zal er een grote kans zijn dat jouw klimplanten naar het zonverlichte deel toe groeien.

En als je huis helemaal in de schaduw staat dan zijn er enkele klimmers die wel zonder wat zon kunnen zoals de Hedera Helix.

2. Zet een frame tegen je muur

Je kunt klimplanten natuurlijk tegen je muur laten groeien, maar met een frame kun je toch net iets makkelijker richting geven aan hoe je klimplanten zullen groeien.

> Mocht je toch van gedachte veranderen en liever het groen naar binnen brengen, kies dan voor een klimplant in huis.

3. Snoei regelmatig

Het bijhouden van je klimplanten is belangrijk of je moet van de urban jungle look houden. Anders is het een idee om ze eens in de zoveel tijd te snoeien. Hoe vaak je moet snoeien zal echter van je plant afhangen.

Sommige klimplanten groeien namelijk een stuk sneller. Een snelgroeiende klimplant kan een goede keuze zijn als je niet te lang wil wachten voor je muur van buiten echt groen begint te kijken. Daar komt dan wel bij dat je ze later vaker zult moeten snoeien.

4. Zoek een winterharde klimplant uit

Met de winters in Nederland kan je beter voor een winterharde plant kiezen, want het zou jammer zijn als het lente is en er is geen plant meer te bekennen.

De winterharde planten zijn op te delen in de groenblijvende klimplanten (die het hele jaar mooi groen zijn) en de bladverliezende (die lekker kaal zijn gedurende de koude maanden). Waarschijnlijk wil je niet een groen huis voor de helft van het jaar, dus let er dan op dat de soort klimplant die je op het oog hebt winterhard is.

7 ideeën voor een weelderige geveltuin om vandaag mee aan de slag te gaan

tips groeien klimplanten
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Laat ze maar klimmen: 4 tips om klimplanten te laten groeien in jouw geveltuin
Sluiten