Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 10 sep 2018

Wie had ooit gedacht dat je dit allemaal kan doen met klimop?

Groeit er klimop in je tuin? Of heb je binnen een klimop plant staan? Dat kan best nog eens handig zijn! De plant is rijk aan saponine, een zeepachtige stof die – als het in contact komt met water – schuim veroorzaakt. En dat maakt ‘m perfect voor… de was.

Ja, really. Je kan er gewoon je was mee doen, op een stuk natuurlijkere manier dan met een scheut wasmiddel uit een fles.

Bruikbare planten

Klimop lijkt ook wel op wasnoot, een plant die in India gebruikt wordt om kleding mee te wassen en nu ook steeds vaker in Europa gebruikt wordt als ecologisch alternatief voor wasmiddel. Maar, de plant is niet inheems in Europa en moet dus worden geïmporteerd, wat niet goed is voor het milieu. Door klimop te gebruiken blijf je een stuk dichter bij huis, en doe je je was ook op verantwoorde wijze! Andere planten die saponine bevatten zijn onder meer de paardenkastanje, zeepkruid en koekoeksbloem.

Een klimop binnenshuis? Dit appartement bewijst dat het kan!

Wasjes draaien

Heb je klimop binnen handbereik? Dan hoef je dus niet meer naar de supermarkt om wasmiddel te kopen. Neem een handvol bladeren van de plant en maak deze klein. Let erop dat je niet de heldergroene bladeren pakt, maar vooral de donkergroene, rijpe bladeren. Deze laatste hebben de meeste saponine. Doe de snippers vervolgens in een sok of een wasnetje (je wilt natuurlijk geen bladeren vinden tussen je sokken en ondergoed) en stop dat in de wasmachine. Hierna kun je de wasmachine instellen zoals je normaal ook doet. Simple as that!

Kleine side note: de geur van saponine is niet hetzelfde als de bloemengeurtjes van normaal wasmiddel. Maar hé, dat is de natuur!

Meer lezen over planten in je huis?

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wie had ooit gedacht dat je dit allemaal kan doen met klimop?
Sluiten