Iris Wijnands
Iris Wijnands Interieur 5 sep 2019

Rood, oranje, geel of groen? Het kleurpalet van je tuin kies je zo

Wie geen kale tuin wil, kan er bijna niet omheen: kleur! Welk kleurpalet je in de tuin wil gebruiken hangt natuurlijk deels af van je smaak, maar natuurlijk zijn er manieren om al die verschillende kleuren af te stemmen.

Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat je zelf nou écht mooi vindt. Een ander kan niet voor jou bepalen welke kleur jij mooi vindt en welk kleurenpalet in jouw tuin past. Daarom geven wij geen specifieke kleuren, maar adviezen waarmee iedereen op weg geholpen wordt.

Iedere kleur doet iets anders in het kleurpalet van je tuin

Toch zijn er redenen waarom je bepaalde kleurentinten beter wel of niet kunt combineren. Daarnaast doet iedere kleur iets anders met je tuin.

Zo is wit, volgens Pernnial Power, zuiver en neutraal, geel maakt je tuin zonnig en opvallend, oranje en rood springen in het oog en roze maakt de boel liefelijk en vrouwelijk.

Paars en violet zijn rustig en vrij koel, blauw brengt frisheid en rust en tot slot is groen een rustige basiskleur voor je kleurpalet. Dat is handig, want de meeste planten zijn (deels) groen.

Warme tinten brengen dynamiek en vrolijkheid

Warme kleuren zijn geel, rood, oranje en alle kleuren die je krijgt als je deze mengt. Warme kleuren zijn dynamisch, trekken de aandacht en maken het geheel vrolijk. Zet planten in warme kleuren daarom op een punt in de tuin waar je de aandacht naartoe wil laten gaan.

Plant rode bloemen op een opvallend plekje, bijvoorbeeld bij het huis of bij een vijver.

Koude tinten geven rust en diepte

Koude kleuren zijn blauw, groen, paars en uiteraard ook alles wat je met deze drie kleuren kan mengen. Koude kleuren zijn meer subtiel en zijn belangrijk om diepte te creëren. Door planten in een koude kleur, lijkt je tuin groter. Wil je een rustige tuin, doe je er dus verstandig aan om meer koude dan warme kleuren te gebruiken.

Speel met contrast

Dat betekent niet dat je voor je tuin moet kiezen tussen een warm of koud kleurpalet. In tegendeel! Wanneer je een oranje bloem tussen allemaal rode bloemen zet, valt deze niet erg op. Kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel staan, halen het beste in elkaar naar boven.

Contrasterende kleuren versterken en doen dus ook een plant in jouw tuin sterk uitspringen. Maak in een grotere tuin vooral gebruik van contrast.

Bron: Pete Linforth - Pixabay

Zet bijvoorbeeld oranje Cosmos naast blauwe/violet Ooievaarsbek, op die manier zal het oranje van de Cosmos er echt uitspringen. Of kies bloemen in een warme tint voor een blauwe pot.

Maar let op, te veel contrasterende kleuren is óók weer niet goed. Dat kan leiden tot een onrustige en chaotische uitstraling.

Rust in je tuin

Wanneer je meer rust in je tuin wil creëren doe je er goed aan door planten bij elkaar te zetten in aan elkaar grenzende kleurschakeringen. Op die manier vloeien de kleuren in elkaar over.

Stukken tuin met een ton sur ton kleurpalet waarbij koude kleuren gebruikt worden, trekken minder aandacht in de tuin. Toch zorgt deze techniek er wel voor dat de tuin één geheel wordt. Het is dus maar net wat jij prettig vindt.

Een veelgebruikt kleurpalet

Volgens tuininfo.nl komen de veel mensen uit op dit kleurpalet, dat als sfeervol en fijn wordt ervaren.

  • Geel: 8%
  • Oranje: 11%
  • Rood: 17%
  • Groen: 17%
  • Blauw: 22%
  • Paars 25%

Het lijkt lastig om dit kleurenpalet precies toe te passen, maar volgens de website met tuininformatie zijn dit de verhoudingen die de meeste mensen uit zichzelf al toepassen.

Geen mooi kleurpalet?

Met planten kun je eindeloos experimenteren. Zet ze (bij voorkeur vóór je ze in de grond zet) even bij elkaar om te zien hoe het staat. Vind je het niks? Geen zorgen, volgend jaar zet je dan gewoon weer wat andere kleuren bij elkaar. Uiteindelijk vind je een kleurenpalet, dat precies bij jou past.

Meer kleur in je interieur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rood, oranje, geel of groen? Het kleurpalet van je tuin kies je zo
Sluiten