Frederique Rekers
Frederique Rekers Tips 25 mrt 2021

Roomed to the rescue: zo kies je het juiste kleurenpalet voor in jouw huis

Kleuren uitzoeken kan soms best een uitdaging zijn maar no worries: er zijn talloze tips, tricks en geheimen die je hierbij kunnen helpen. In dit artikel leren we je op een toegankelijke manier het juiste kleurenpalet kiezen voor in jouw eigen interieur.

Kies je favoriete kleur voor in het kleurenpalet

Denk na over de kleur die die voor jou vaak terugkomen in bijvoorbeeld je kleding of accessoires in huis. Negeer hierbij extreme trends die op dit moment spelen, denk echt aan wat jíj mooi vindt en wat bij jou past.

Voeg highlights en lowlights toe

Je hebt nu je basiskleur gekozen en hier ga je kleuren aan toevoegen. Deze wil je iets donkerder en iets lichter hebben maar let op: kies niet precies dezelfde kleur in een lichtere tint.

Je wil juist dat het natuurlijk is dus een beetje kleurvariatie is niet erg. Als je bijvoorbeeld hebt gekozen voor marineblauw als basiskleur, kan je een lichtblauwe/lichtgroene kleur toevoegen en een donkere blauwe kleur bijvoorbeeld.

Combineer koele en warme tonen in je kleurenpalet

Koele en warme tonen wil je allebei zodat je een evenwichtige look krijgt. Je kan de bovenstaande afbeelding gebruiken om te bepalen welke kleuren warm of koud zijn. Blauw, groen en paars zijn meester koeler en oranje, geel bruin, rood en roze vaak iets warmer.

Een uitgebalanceerde kamer heeft een combinatie van warme en koele tinten. Deze verdeling hoeft niet gelijk te zijn, doe wat jij mooi vindt. Koele tinten stralen over het algemeen meer rust uit en warme tinten zijn iets spannender.

Toch kan een kamer met heel veel koele tinten kill en koud aanvoelen. Maar hoe zit het met grijs en zwart? Technisch gezien zijn dit warme én koele tinten omdat en geen enkele kleur in zit. Maar veel mensen vinden dit ook koele kleuren, dit hangt echter wel af van de tint die je kiest.

Duidelijk: dit is het grote verschil tussen koel grijs en warm grijs


Te veel warme kleuren aan de andere kant kunnen te overweldigend aanvoelen. Kies voor warme tinten die het beste bij jou passen, dit kan ook goud zijn of hout. Denk dus ook aan materialen in je kleurenpalet in plaats van alleen maar kleuren.

Kies een accentkleur

Dit is een kleur die niet verandert en die je de ene keer wel meeneemt in je keuzes en de andere keer niet. Afhankelijk van waar jij zin in hebt. Een regel die je in je hoofd kan houden bij het kiezen van je accentkleur: ga voor een kleur die een beetje tegengesteld is aan je basiskleur.

Verder is een goede vuistregel dat hoe meer kleur, hoe meer contrast en dus hoe drukker het wordt. Dit kan je makkelijk tegengaan door te kiezen voor een neutrale basiskleur en deze toe te voegen aan grotere meubels. Laat vervolgens de accentkleur bij de accessoires.

Als het goed is heb je nu een prachtige combinatie van kleuren uitgezocht. Dit vormt jouw gepersonaliseerde kleurenpalet die je kan gebruiken voor in huis.

Dit is de kracht van een goed kleurenpalet in huis


Kleurenpallet kiezen huis
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Style by Emily Henderson

Reageer op artikel:
Roomed to the rescue: zo kies je het juiste kleurenpalet voor in jouw huis
Sluiten