Lesje kleuren kiezen: houd je interieur in balans met de 60/30/10-regel

Het kiezen van het juiste kleurenpalet van je interieur kan lastig zijn. Hoeveel kleuren kun je gebruiken zonder dat het teveel wordt? En welke tinten matchen wel of niet? Die laatste vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden met behulp van de kleurencirkel (hier lees je alles over de juiste kleuren kiezen). Heb je een selectie gemaakt? Mooi. Met de 60/30/10-regel wordt de styling een eitje.

Je bent slechts drie kleuren verwijderd van een harmonieus interieur. Tijd voor uitleg aan de hand van een aantal van onze favoriete binnenkijkers.

Nooks

Hoe creëer je balans

Met de 60/30/10-regel zorg je voor een harmonieus interieur. En daar hoef je alles behalve een wiskundig genie voor te zijn. Het idee is namelijk heel simpel: 60 procent bestaat uit een dominante kleur (bijvoorbeeld de muren), 30 procent een secundaire kleur (denk aan de bank) en de laatste 10 procent gebruik je om uit te pakken met een accentkleur (de kussens op de bank). That’s it.

Laten we het in de praktijk gaan brengen!

Nooks

Subtiel vleugje glamour

Wil je voor een warm interieur gaan met een frisse ondertoon en elegante accenten? Neem dan wit als dominante kleur, voor een lichte basis, voeg daar met donkerblauw een warm element aan toe en style het af met enkele (geel)gouden accessoires.

Gluur verder
Deze binnenkijker staat boordevol inspiratie voor verlichting in huis.

Ambidestro

Mannelijke allure

Bij een chique hotelgevoel met een stoer randje denk je al snel aan donkere kleuren. Met wit als basis biedt je toch een frisse tegenhanger. Cognac is perfect als een secundaire kleur, omdat het ook nauw aansluit bij houttinten. En met bordeaux als accentkleur maak je het geheel helemaal af.

Gluur verder
Dit appartement is perfect voor de man met stijl

Fantastic Frank

Sereniteit

Je hoeft niet per se met contrastkleuren te werken, maar kunt ook kiezen voor tinten die allemaal dicht bij elkaar liggen. Hierdoor creëer je een interieur dat veel rust uitstraalt. In dit geval is gekozen voor wit, dat overloopt in beige en okergele accenten.

Gluur verder
Zo haal je het strandgevoel in huis.

Bjufors

Zwart-wit

Met een monochroom of zwart-wit interieur heb je de basis al grotendeels te pakken. Voeg wat spanning toe met kussens in een zacht kleurtje, subtiele accessoires of planten.

Gluur verder
Cruella de Vil kan je nog wel wat leren.

Heb je de smaak inmiddels te pakken? Nu ben jij aan zet. Kleuren kiezen hoeft niet moeilijk te zijn. Succes!

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Lesje kleuren kiezen: houd je interieur in balans met de 60/30/10-regel
Sluiten