Iris Wijnands
Iris Wijnands Wooninspiratie 8 nov 2019

Goede vraag: welke kleur voegen past het best bij mijn tegels?

Voor je het weet sta je uren te kijken naar allerlei tegels die je badkamer of keuken kunnen transformeren. Maar waar we vaak niet aan denken, of maar even de tijd aan besteden, is het kiezen van de voegkleur. Dat zou niet moeten, want voegen en tegels zijn beide even belangrijk.

De kleur van de voeg kan het uiterlijk van je tegel maken of breken. Je kan een bepaald effect creëren met een voegkleur, of je kan de voegen laten opgaan in het geheel. Natuurlijk hebben we op de Roomed-redactie heel veel tegels en voegen voorbij zien komen. We hebben onze favoriete combinaties geselecteerd.

Witte tegels en witte voegen

Wanneer je naar deze badkamer kijkt, valt het een en ander je vast op. De tegels zullen het waarschijnlijk niet zijn. Wanneer je een witte of lichte tegel combineert met een witte of bijna-witte voeg, zullen de lijnen verdwijnen. Het resultaat is een tegel waar de aandacht niet naar uit gaat, wat ideaal is als je de tegel geen uitgelicht deel van je interieur wil maken.

Bijvoorbeeld in een moderne badkamer waar de focus ergens anders ligt, is een witte tegel met witte voeg ideaal.

Witte tegels en grijze voegen

Wanneer je durft te gaan voor een beetje contrast, zullen de vormen van de tegels veel duidelijker worden. Donkere randen benadrukken de tegels. Een zachte grijs, een paar tinten donkerder dan de tegel, is een populaire keuze. Het benadrukt de tegels zonder dat de voegen om aandacht te schreeuwen.

Witte tegels en zwarte of donkere voegen

Het contrast van wit en zwart valt op. Het werkt perfect in industriële keuken. Pas op met extra accent kleuren, want in combinatie met zo’n opvallende muur kan een ruimte ‘vol’ voelen. De tegels en voegen zijn al de focus van de kamer en dat kan zonder opsmuk prachtig zijn.


Zo werkt het bij zwarte tegels

Bij zwarte tegels werken alle bovenstaande effecten juist andersom. Zwarte of donkere voegen zullen in combinatie met een zwarte tegel meer eenheid en rust brengen, terwijl witte voegen de tegels zullen accentueren.

Gekleurde voegen

Kleurrijke voegen zijn ook een goede, maar niet vaak overwogen optie. Het geeft een heel andere uitstraling dan zwarte of witte voegen. Het werkt vooral goed wanneer er ergens anders in de ruimte dezelfde kleur terugkomt, dan voelt het als een harmonieus geheel.


Wat te doen bij gekleurde tegels?

Nu gaan we eens kijken naar de voegen bij gekleurde tegels, want dat is een vak apart.

Wanneer je donkere voegen gebruikt, kun je spelen met het contrast of juist blenden met de gekleurde tegels. Als de voegen veel lichter of donkerder zijn, dan is er een groter contrast wat het accent zal leggen op de tegels. Ga je juist voor een voeg die matcht met de donkerte van de tegel, dan zal het oppervlak meer één geheel lijken.


Dan is er natuurlijk ook nog de optie om voor twee verschillende kleuren te kiezen. Hier zijn de tegels roze en zijn de voegen goud/geel gemaakt. Inspirerend plaatje, toch?

Meer lezen over tegels?

Kleuren voegen tegels
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Houzz.com

Reageer op artikel:
Goede vraag: welke kleur voegen past het best bij mijn tegels?
Sluiten