Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderkamer 8 mei 2019

Hoe de kleur van de kinderkamer het gedrag van je kind kan beïnvloeden

Dat een bepaalde kleur op de muur heel bepalend is voor de sfeer in een ruimte, wisten we al. Koele tinten zijn rustgevend, warme tinten stimulerend. Maar wist je dat kinderen nog extra gevoelig kunnen zijn voor kleuren? Niet alleen voor volwassenen is het dus heel belangrijk om een goede kleur voor de slaapkamer te kiezen, maar ook bij de kleur van de kinderkamer moet je verder denken dan wat er ‘gewoon leuk uitziet’.

Suzy Chiazzari schreef The Complete Book of Color, en daarin staan deze handige tips over de invloed van een bepaalde kleur van de kinderkamer op het gedrag van je kind. Zo blijkt bijvoorbeeld dat sommige kleuren goed zijn tegen rusteloosheid, terwijl andere zelfs het zelfvertrouwen van je kroost zouden kunnen boosten.

Natuurlijk werkt het voor iedereen een klein beetje anders, maar je kunt dit wel als richtlijn nemen bij het inrichten van de kinderkamer.

De kleur van de kinderkamer: hier moet je op letten

Geel in de kinderkamer

Geel wordt vaak geassocieerd met blijheid, en dat is dan ook precies wat voor effect het op je kind heeft. Maar het is meer: gele accenten in de kinderkamer zouden kunnen zorgen voor meer motivatie, concentratie en zelfs een beter geheugen. Vier muren geel verven heeft echter een tegenovergesteld effect, dat zou je kind juist gespannen kunnen maken.

Oranje in de kinderkamer

Oranje is misschien niet de eerste kleur die je zou kiezen voor muren, maar deze warmere tint van geel is juist heel goed voor de kinderkamer! De kleur zou communicatie en samenwerking bevorderen voor kinderen die er samen spelen, maar ook voor alleen jouw kleintje kan het helpen: oranje heeft een positief effect op onafhankelijkheid en zelfvertrouwen.

Blauw in de kinderkamer

Liever een koelere kleur? Dan wordt blauw vaak aangeraden, voor volwassenen maar ook voor kinderen. Omdat de kleur onder andere bloeddruk en hartslag zou verlagen, is ‘ie perfect voor de slaapkamer! Ook zouden kinderen met een driftbui rustiger worden van de kleur, omdat die een kalmerend effect heeft.

Groen in de kinderkamer

Ook groen, in welke tint dan ook, heeft een kalmerend effect. Dat komt omdat het zo natuurlijk is: groen gaat dan ook perfect samen met lekker veel planten. De kleur zou bovendien een positief effect hebben op de leesvaardigheid van kinderen – ja, echt.

Paars in de kinderkamer

In plaats van blauw wordt ook vaak paars gebruikt, maar dat is een kleur die overprikkelend kan zijn voor sommige kinderen. In bepaalde mate heeft ook paars echter positieve effecten, omdat de ’emotiekleur’ goed zou zijn voor de (com)passie van kinderen.

Roze in de kinderkamer

Paars gaat vaak samen met roze, veelal in de slaapkamers van meisjes. Toch is roze ook prima geschikt voor een jongensslaapkamer, omdat het op iedereen een kalmerend effect heeft. Sociaal gezien is roze wel een beetje riskant, omdat kinderen vrij snel klaar zijn met deze ‘kinderachtige kleur’.

Rood in de kinderkamer

Rood staat helemaal onderaan dit lijstje, en dat is niet voor niets: de kleur wordt weliswaar geassocieerd met veel energie, maar ook met agressiviteit en bij sommige kinderen een gebrek aan focus. Een beetje rood bij een oranje interieur kan dus wel, maar liever niet te veel.

Meer lezen over kleur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

houzz

Reageer op artikel:
Hoe de kleur van de kinderkamer het gedrag van je kind kan beïnvloeden
Sluiten