Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 1 okt 2018

Goed om te weten: zo kies je de juiste kleur voor op de muur

Zin in een nieuwe, frisse look in je huis? Door een nieuw kleurtje op de muur kan je je interieur een hele nieuwe uitstraling geven. Maar hoe kies je de juiste kleur? En zit er verschil tussen de woonkamer, de slaapkamer en de keuken?

Als je nog niet precies weet welke kleur je op de muur wilt, zijn de mogelijkheden ook eindeloos. Het is belangrijk om goed onderscheid te maken tussen neutrale, koele en warme tinten. Waarom? Koele tinten zijn rustgevend en warme tinten zijn stimulerend. Neutrale tinten kunnen zowel met koele als warme tinten gecombineerd worden.

  • Neutrale tinten: bruin, beige, grijs.
  • Koele tinten: wit, blauw, groen, grijs.
  • Warme kleuren: oranje, rood, zwart.

Weet je al voor welke tint je gaat, maar nog niet precies welke kleur het wordt? Daar zijn verschillende tools voor, zoals de Flexa Kleurtester. Met een geïntegreerd verfrolletje verf je een klein vierkant van jouw muur in de kleuren waar je over twijfelt. Wanneer je de kleur op jouw muur ziet, zie je pas écht welke kleur het beste op jouw muur past. De Flexa Kleurtester is beschikbaar in bijna 500 kleuren, dus wedden dat jouw favoriete kleuren er ook bij zitten?

roomed-flexa-kleur-woonkamer

Welke kleur in de woonkamer?

Een nieuw kleurtje voor de woonkamer bedenken kan een lastige klus zijn. In de woonkamer heb je namelijk vaak al een heel interieur staan waar je rekening mee moet houden. Denk aan de kleur van de bank, stoelen en andere grote meubels. Voor het inrichten van een gebalanceerd interieur wordt uitgegaan van de 80/20 regel. Deze regel stelt dat het kleurenpalet van je inrichting voor 80% hoort te bestaan uit neutrale tinten. De overige 20% mag een sterke kleur zijn. Wanneer je de basis van je interieur neutraal houdt, kan je dus uitpakken met een felle kleur op de muur. Met bijpassende accessoires maak je één geheel van de ruimte.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat een kleur een ruimte kan vormen. Een licht plafond zorgt ervoor dat een kamer hoger lijkt dan een donker plafond. In combinatie met lichte muren wordt de ruimte ook optisch groter. Heb je een langwerpige kamer? Verf dan de twee korte muren donker. Op die manier zal je kamer vierkant lijken, in plaats van langwerpig.

roomed-flexa-kleur-woonkamer

Welke kleur in de keuken?

Veel mensen beperken zich tot wit, zwart en hout als het op de keuken aankomt, terwijl een kleurtje op de keukenmuur heel fris en spannend kan zijn! Elke kleur is mogelijk. Ga bijvoorbeeld voor een groene keuken voor een fris effect, of kies een donkerblauwe keuken voor een extra luxe uitstraling. Ook hier geldt: heb je een kleine keuken? Ga dan voor lichte kleuren om je keuken optisch zo groot mogelijk te laten lijken.

Je kunt ook kiezen voor een accentkleur op één muur in je keuken. Houd in dat geval de basis van de andere muren rustig en ga voor één opvallende kleur. Het liefst op een lange wand. Dit maakt je keuken net wat persoonlijker, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat het niet over the top wordt.

roomed-flexa-kleur-keuken
roomed-flexa-kleur-keuken2

Welke kleur in de slaapkamer?

In de slaapkamer raden we aan om voor koele kleuren als blauw, wit, grijs en groen te gaan. Vaak wordt er voor een slaapkamer met deze kleuren gekozen, omdat koele tinten ervoor zorgen dat je tot rust komt. Ideaal voor de slaapkamer, want deze koele kleuren zullen je in een rustgevende sfeer brengen. Ga je juist liever voor meer actie en passie in de slaapkamer? Ga dan voor warme, stimulerende kleuren als rood en oranje.

Wil je een beetje van beide? Dan is de kleur paars aan te raden. Deze warme kleur ligt dicht bij koele tinten. Zo heb je in één klap the best of both worlds in de slaapkamer.

Welke kleurcombinaties zijn er mogelijk?

Goede kleurcombinaties zijn the key in een goed gestyled, gebalanceerd interieur. Om kleuren goed met elkaar te combineren, kijken we naar de kleurencirkel. Er zijn drie verschillende soorten combinaties te maken met de kleurencirkel:

1. Contrasterende kleuren
Kleuren die op de kleurencirkel tegenover elkaar liggen, zijn complementaire kleuren. Combineer bijvoorbeeld een blauwe muur met rode accenten. Onze favoriete combinatie: okergeel en oudroze. Kies bijvoorbeeld voor Flexa okergoud en Flexa oudroze.

roomed-flexa-kleur-keuken

2. Harmonieuze kleuren
Naastliggende kleuren op de kleurencirkel noemen we harmonieuze kleuren. Denk aan combinaties als groen met geel, blauw met turquoise, en oranje met rood. Deze harmonieuze combinaties komen het beste tot hun recht als ze gecombineerd worden met zwart en wit. Ga voor witte muren, een zwarte vloer, een grijze bank en accessoires in harmonieuze kleuren voor een complete en stijlvolle uitstraling.

roomed-flexa-kleur-slaapkamer

3. Ton sur ton tinten
Ton sur ton tinten zijn kleuren met dezelfde kleurtoon, maar met een andere hoeveelheid wit. Denk bijvoorbeeld aan een ombre-effect dat van wit naar kleur gaat. Ton sur ton tinten worden vaak gebruikt om bepaalde nuances in het interieur aan te brengen. Deze tinten kun je gemakkelijk uitzoeken met de Flexa Visualizer App.

roomed-flexa-kleur-keuken

Handig: De Flexa Visualizer App

Ben je na het lezen van dit artikel er nog steeds niet over uit welke kleur jij op de muur van je woonkamer, slaapkamer of keuken wil? Dan hebben we nog een handig hulpmiddel: de Flexa Visualizer App. Klik in de app op de muur die je wilt schilderen. Kies een kleur uit de honderden beschikbare kleuren en zie deze kleur via d app verschijnen op je muur. Via de app vind je ook meteen jouw favoriete kleur verf, en een verkooppunt bij jou in de buurt. Handig, want zo wordt jouw droominterieur binnen de kortste keren werkelijkheid! De gratis app is beschikbaar voor iPhone en Android.

Foto’s: Flexa


In samenwerking met Flexa

Reageer op artikel:
Goed om te weten: zo kies je de juiste kleur voor op de muur
Sluiten