Lotte Wullems
Lotte Wullems Wooninspiratie 9 sep 2020

6 verschillende “regels” om de kleuren voor je interieur te kiezen

Het kiezen en combineren van de juiste kleuren in je interieur kan best lastig zijn. Niet voor niets gaan veel mensen voor witte muren. Om je te helpen met het componeren van de kleuren tot een mooie harmonie, hebben we zes regels voor je op een rij gezet.

Wil je na het lezen van dit artikel tóch liever wel een witte muur? Lees dan deze guideline voor alle tinten wit.

Kleur kiezen doe je met deze 6 regels

1. De 60/30/10-regel

Met de 60/30/10-regel zorg je voor de juiste balans in je interieur. 60 procent bestaat uit een dominante kleur (bijvoorbeeld wit of lichtgrijs), 30 procent een secundaire kleur en de laatste 10 procent gebruik je om uit te pakken met een accentkleur.

Meer hierover? Meer balans in je interieur? Een lesje kleur kiezen met de 60/30/10-regel

2. Laat je emoties spreken

Nu het met de verhoudingen goed zit, is het tijd om de juiste kleuren voor je interieur te kiezen. Bedenk: wat voor emoties roepen sommige kleuren bij je op? De een kan zich fijn voelen in een ruimte met donkerblauwe muren, voor de ander kan dit weer te benauwend zijn. Over het algemeen zorgen aardtinten voor rust en fellere kleuren voor energie.

3. Contrast

Wil je zorgen voor een fijn contrast of bepaalde kleuren juist een extra boost geven? Ga dan voor twee complementaire kleuren in je interieur, die tegenover elkaar in de kleurencirkel staan.

4. Casual

Voor een rustigere look, ga je voor kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel. Zoals blauw en violet. Dit zorgt voor een harmonieus effect.

5. Go bold

Met heldere kleuren laat je een ruimte groter lijken. Laat de kleur van de muur ook terugkomen in de vloer, om dat effect te vergroten. Denk aan Scandinavisch all white of kies een vloerkleed met hetzelfde kleuraccent.

6. Koel versus warm

Een kleur kan een koele of warme ondertoon hebben. Koele kleuren zoals lichtblauw creëren meer afstand, terwijl warme kleuren zoals bordeaux meer sfeer en een behaaglijk gevoel met zich meebrengen. Bedenk in de keuze van de kleur van je muur welk effect je wil. Moet een grote ruimte intiemer lijken of juist nog groter?

Meer inspiratie op het gebied van kleur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 verschillende “regels” om de kleuren voor je interieur te kiezen
Sluiten