Zo kies je de juiste kleur voor de muur met hulp van de kleurencirkel
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Froomed.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2Fmalte-bickel-rGYdVCMQBCY-unsplash.jpg)
Misschien ken je hem nog uit de tekenlessen op school: de kleurencirkel van Itten. Deze kleurencirkel is de basis voor de perfecte verfbeurt in jouw huis. Maar hoe werkt zo’n kleurencirkel nou precies? Aan de hand van een paar mooie voorbeelden proberen we het je uit te leggen.
Wij helpen je een handje en creëren met jou de mooiste kleurencombinaties.
Een lesje kleurkiezen aan de hand van de kleurencirkel
Dit is ‘m dan: de kleurencirkel van Itten. No worries, het is eigenlijk heel simpel. Wij leggen uit!
De basics: primaire, secundaire en tertiaire kleuren
De kleurencirkel bestaat uit twaalf kleuren, waarvan de ene helft koude kleuren zijn en de andere helft warme. De cirkel is opgedeeld in primaire kleuren, secundaire en tertiaire kleuren. Primaire kleuren zijn rood, blauw en geel.
Deze kleuren kun je zelf niet maken, maar je kunt er wel de rest van de kleuren mee creëren. Wanneer je twee primaire kleuren mengt, krijg je secundaire kleuren.
Meng je een primaire kleur met een aangrenzende secundaire, dan krijg je een tertiaire kleur. Deze tertiaire kleuren liggen dus tussen primair en secundair in.
Nog meer verschil in kleuren krijg je door wit of zwart toe te voegen. Hiermee maak je een kleur lichter of donkerder.
Oké! Genoeg theorie, tijd voor voorbeelden hoe je de kleurencirkel ook echt in je interieur kan gebruiken.
Ton sur ton
Kies dezelfde tonen tinten binnen een kleur en creëer een kleurverloop. Varieer een beetje met licht en donker. Monochroom is rustig, waarbij de verschillende waarden diepte creëren en het geheel interessant maken.
Analoog
Met twee of meer kleuren die naast elkaar liggen in de cirkel krijg je een analoog schema. De verschillende kleuren zijn in harmonie, als bij een zonsondergang.
Complementair
Hierbij staan kleuren tegenover elkaar in de cirkel. Deze kleurencombinatie geeft energie. Oranje in combinatie met blauw bijvoorbeeld.
Triadisch
Triadische kleuren komen uit de hoeken van een gelijkzijdige driehoek. Deze kleurencombinatie is levendig en energiek, maar heeft wel een balans nodig. Bijvoorbeeld blauw gecombineerd met geel.
Gesplitst
Wanneer je complementaire kleuren splitst, worden ze samen minder hard. Kies hierbij dus niet voor de kleur recht tegenover de complementaire kleur, maar de tertiaire kleuren ernaast. Roze en blauw zijn een goed voorbeeld.
Neutraal
Vergeet in al dit kleurgeweld natuurlijk ook vooral de neutrale kleuren niet! We hebben meerdere neutrale interieurs in het zonnetje gezet, want een huis met neutrale kleuren is echt niet saai.
En dan is alles wat je moet weten over de kleurencirkel. We hopen dat je nu precies weet welke kleur je op de muur wilt hebben. Om je nog verder op weg te helpen, hebben we dit artikel geschreven: Dit is de beste kleur muur voor de woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer. Aan jou de taak om daar de beste combinaties bij te maken.