Renée Leeuw
Renée Leeuw Tips 19 feb 2020

Hoe kies je de juiste kleur voor jouw interieur? Een lesje kleur kiezen

Het kiezen van de juiste kleur in een ruimte kan nog best lastig zijn. We kunnen ons zo voorstellen dat de behoefte aan een bepaalde kleur ook afhankelijk is van je stemming en als je nogal wispelturig bent, kan dit nogal vaak wisselen.

Daarom geven wij vandaag een lesje kleur kiezen zodat het vinden van de juiste tint een stuk gemakkelijker wordt.

Les 1: warme en koude kleuren

Het belangrijkste om te weten is het onderscheid tussen warme en koele kleuren. Herinner je het kleurenwiel (hierboven afgebeeld) nog? Aan de ene kant van het wiel staan de warme tinten (rood, oranje, geel en de beige tinten) en aan de andere kant de koele tinten (blauw, groen en grijstinten). De warme en koude tinten komen samen bij de hybride kleuren, groen en paars. De warmtegraad van deze kleuren hangt af van hun mix.

Bijvoorbeeld: groen gemixt met geel geeft limoengroen, een warme tint. Maar groen gemengd met blauw geeft zeegroen, wat weer een koelere tint is.

Les 2: warme kleuren stimuleren emoties

Is het je ooit opgevallen dat rood een veel voorkomende kleur is in sociale ruimtes, zoals restaurants en bars? Het is net als de tinten geel en oranje en alle beigetinten een kleur met warmte, die een stimulerende werking heeft op onze emoties.

Les 3: koele tinten geven rust

Blauw, grijs en koele off-whites hebben een kalmerende werking op onze emoties en brengen de geest in optimale concentratie. Deze tinten vind je dan ook vaak in kantoren of in slaapkamers, waar je emoties niet gestimuleerd moeten worden.

Les 4: zwart en wit hebben ook een plekje op de thermostaat

Het zal je verbazen, maar zwart en wit hebben ook een warmtegraad. Hoewel velen ervan overtuigd zijn dat zwart en wit geen kleuren zijn, behoort wit tot de koele en zwart tot de warme tinten. Dit is belangrijk om te onthouden wanneer je bijvoorbeeld besluit je kamer helemaal wit te verven. Denk er dan aan om ook wat warme tinten toe te voegen, omdat het anders te kil wordt. Het tegenovergestelde geldt voor zwart. Deze kleur is van zichzelf warm en kan hier en daar wel opgebroken worden door koele accenten.

Les 5: Neutrale tinten bekennen kleur

De nude tinten zijn een grote familie variërend van warm tot koel. Denk aan de verschillende tinten bruin, beige en grijs. Deze kleuren vormen een goede basis en combineren heel gaaf met elkaar, maar ook met andere tinten (warm en koud).

>Lees ook: dit zijn de mooiste neutrale kleuren voor je interieur

Les 6: de functie van de ruimte

Denk allereerst goed na over de functie van de ruimte. Wordt het een sociale ruimte, zoals de woonkamer of keuken? Of wordt het juist een ruimte waar je tot rust wilt komen, zoals de slaapkamer?

Les 7: de 80/20 regel

De laatste les van vandaag is misschien wel het belangrijkste wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat met kleuren. De 80/20 regel stelt namelijk dat je kleurenpalet voor 80% mag bestaan uit neutrale tinten en de overige 20% mag een sterke kleur zijn. Bijvoorbeeld: een kamer met off-white muren (neutraal) en een pastel roze plafond (warm/neutraal) met een zwartleren bank (warm) en een gele lamp (sterke/warme kleur).

> Ook belangrijk: 5 gezonde kamerplanten voor in de slaapkamer

Meer lezen over het kiezen van de juiste kleur:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe kies je de juiste kleur voor jouw interieur? Een lesje kleur kiezen
Sluiten