Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Woonkamer 11 apr 2022

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het inrichten van een kleine ruimte (en zo los je ze op)

Een kleine woonkamer inrichten blijft lastig, maar we helpen je graag een handje. Dit is een lijst met de meest gemaakte fouten als het aankomt op het stylen van een kleine, compacte ruimte. En daarbij vertellen we je natuurlijk ook hoe het dan wél moet. Read on!

Voorkom deze fouten bij een kleine woonkamer inrichten

1. Je bergruimte niet goed indelen

Je huis heeft waarschijnlijk meer bergruimte dan je denkt. Vaak vergeten opbergplekken zijn de ruimte onder je bank en boven een deur. Een paar planken op die plek kunnen voor best wel veel extra bergruimte zorgen, zeker als je er ook wat leuke bakjes en kistjes op zet. En vergeet de optie om bijvoorbeeld wat extra manden bovenop je kledingkast te zetten niet!

2. Te grote of te kleine meubels

In een kleine woonkamer hoef je echt niet alleen maar kleine meubels te zetten. Soms kunnen wat grotere of meer langwerpige meubels de ruimte juist hoger of langer laten lijken. Speel hier een beetje mee en probeer verschillende dingen uit!

>> Lees ook: handige tips om een lange en smalle woonkamer in te richten

3. You can’t have it all

We weten dat het moeilijk is, maar je zult je toch enigszins moeten inhouden wat betreft impulsaankopen voor in je interieur. Je kunt nu eenmaal niet alles wat je mooi vind kwijt in een kleine woonkamer. Onze tip: koop eerst de grote objecten en kijk als dat eenmaal staat naar wat de ruimte nog nodig heeft. Hier heb je uiteindelijk veel meer plezier van.

4. Niet vanuit een plan werken

Zomaar blind een kamer gaan inrichten en volzetten met spullen die je mooi vindt, is niet de meest handige manier van interieur styling. Zeker niet als je niet zo veel ruimte hebt! Elk hoekje is kostbaar en daarom is het handig om eerst goed na te denken over waar je alles neer gaat zetten en wat nu eigenlijk de mogelijkheden zijn van de ruimte die je wél hebt.

5. Een kleine woonkamer inrichten met teveel ‘hokjes’

Room dividers zijn heel handig om bijvoorbeeld een studio op te delen in verschillende ruimtes en zo een beetje van de ‘studentenkamer look’ af te komen. Maar pas hier wel mee op! Elke kamer is namelijk anders, en wat in het ene huis heel goed werkt kan in je eigen huis juist heel erg tegenwerken.

Room dividers kunnen er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat een kleine ruimte nog kleiner lijkt, doordat je hem opdeelt in verschillende ‘hokjes’. Gebruik eens een open kast als room divider om een wat meer open look te creëren.

6. Bang zijn om uit te pakken met kleur

Over het algemeen zorgen witte muren en lichte kleuren voor een meer ruimtelijke look. Maar vergeet niet dat donkere muren een prachtig dramatisch effect kunnen hebben. Zeker als je een groot raam hebt waar veel licht door naar binnen valt.

Het kan in een kleine ruimte ook juist goed zijn om één bepaalde koers te kiezen en die tot in de puntjes uit te voeren. Vervolgens pas je daar dan de rest van je interieur op aan.

7. Alle lege hoekjes opvullen

Je hebt natuurlijk niet veel ruimte, dus alle hoekjes die je wel hebt wil je optimaal benutten. Probeer je alleen wel te beseffen dat dit soms ook juist kan betekenen dat je een bepaald hoekje leeg laat. Zo creëer je een soort adempauze in je interieur en staat je kleine kamer straks niet tot de nok gevuld met spullen.

8. Je te veel aan de ‘regels’ houden

Here we go again: elke kamer is anders. Ook de hierboven genoemde punten kunnen in jouw huis misschien juist weer tegenwerken. Kijk goed naar je eigen ruimte en probeer verschillende dingen uit, dan zie je uiteindelijk vanzelf wat voor jou het beste werkt. Ook het maken van een simpele plattegrond kan wonderen doen.

Meer tips voor het inrichten van een kleine kamer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het inrichten van een kleine ruimte (en zo los je ze op)
Sluiten