Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 16 aug 2018

Zo laat je een kleine ruimte groter lijken (volgens een interieur expert)

Hoewel we bij Roomed graag denken dat we experts zijn op het gebied van interieur, is het soms ook fijn om het over te laten aan de échte experts. Marlies Novica is zo’n expert die met haar bedrijf ExpatHome behoorlijk lekker bezig is. Marlies is ervan overtuigd dat een fijn huis helpt balans te vinden in drukke levens. Vandaag vertelt Marlies hoe je dat fijne hotel-gevoel ook in je eigen slaapkamer kan toepassen.

Dagdroom jij ook weleens over een mooie, ruime woning met hoge plafonds en veel ramen? Zo’n prachtig vrijstaand gedetailleerd exemplaar met meer dan genoeg ruimte voor al je spullen? Ja, ik ook. Mooie dagdromen zijn dat he? Realiteit van de dag is anders. Kleiner vooral. Geeft niets want er zijn plenty of tips om je kleine casa groots te laten lijken.

Zo laat je je kleine ruimte groter lijken:

Ruim op

Is het je weleens opgevallen dat het in een kleine ruimte wel sneller onoverzichtelijk rommelig lijkt te worden? Jammer wel, want we wonen in een land met best veel kleine appartementen en huizen. En ik weet toevallig dat ik niet de enige ben die niet per se fan is van opruimen. Maar goed, begin dus met grondig opruimen. Gooi / geef weg wat je niet meer gebruikt of sla ze op. Houd alleen de spullen die je graag gebruikt of waar je veel waarde aan hecht.

kleine ruimte groter lijken

Natuurlijk licht

Probeer zoveel mogelijk natuurlijk licht naar binnen te laten. Kies voor luchtige raambekleding en zet de vensterbanken niet vol. Heb je een ‘dode’ hoek? Kijk dan of je daar een spiegel op kan hangen. Of juist ertegenover zodat het natuurlijke licht via de spiegel in de dode hoek terecht komt.

Gebruik de muren slim

Om een ruimtelijk gevoel te creëren kun je de muren voor opslag gebruiken zodat er minder op de vloer staat. Kies voor ophangbare kastjes met deurtjes zodat je al je troepjes lekker kunt verstoppen. Verstoppen is namelijk veel sneller en makkelijker als opruimen 😉 Wissel her en der af met een plank of een open kast zodat je nog wel kunt showboaten met je mooiste interieur vondsten.

Goede indeling

Er heerst nog steeds een hardnekkig gerucht dat je het allerbeste je meubels tegen de muur kunt plaatsen. Dit is laaaang niet altijd het geval. Vaak oogt het veel luchtiger als je bepaalde meubels los in de ruimte zet. Denk hierbij aan de bank, een chille stoel of de eettafel. Heb je een mooi vloerkleed op de kop getikt? Zorg er dan voor dat er tussen het kleed en de wand nog wat ruimte zit. Als het kleed tegen de muur aan ligt, oogt dit erg vol en verstikkend.

Houd je aan een kleurenschema

Deze tip geeft naast een luchtig gevoel ook veel rust. Kies een kleurenschema. Als je het echt lekker rustig wil houden ga je te werk met de 80/20 regel. ( 80% neutrale kleuren en 20% sterkere kleuren) Woon je iets groter dan kun je hier flexibeler mee omgaan en alsnog een fijne ruimtelijke sfeer creëren. Woon je echt klein? Als in: een studio van 30 m2? Dan creëer je het meest ruimtelijke effect door je echt aan de 80/20 regel te houden.

Rustig aan met de accessoires

Qua accessoires kun je het beste groot en symmetrisch denken. Heb je al veel kleine items en wil je deze niet weg doen? Verdeel ze dan onder in een oneven aantal groepen en verdeel de groepen over de ruimte. Het kan ook helpen om de groepen op iets te zetten. Een houten plank bijvoorbeeld. Zo maak je van veel kleine items een groot item. Een ware win win situatie. Je kan je leuke kleine items houden en je kunt je huis lekker ruimtelijk stylen. Yes!

Interieur stylist Marlies Novica heeft een duidelijke missie: mensen verliefd laten worden op hun eigen huis. Met haar bedrijf ExpatHome laat ze Amsterdamse expats kennis maken met onvervalste Hollandse gezelligheid door middel van warme interieur ontwerpen. “Of mijn ontwerpen Instagram waardig zijn, interesseert me niet zo. Ik wil graag een plek creëren waar iemand juist even kan ontsnappen van alles wat van ze verwacht wordt en lekker kan ontspannen. Het belang van rust wordt vaak over het hoofd gezien. Zonde vind ik dat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo laat je een kleine ruimte groter lijken (volgens een interieur expert)
Sluiten