Renée Leeuw
Renée Leeuw Uncategorized 25 augustus 2016

Kleine op komst? Zo maak je ruimte voor de kinderkamer

Is er bij jou thuis een kleine op komst? Dan is dat niet het enige wat er gaat veranderen. Ook in huis zullen er hoogstwaarschijnlijk wat aanpassingen volgen qua inrichting en daar helpen wij je graag een handje bij. We kunnen ons zo voorstellen dat je niet direct een kamer over hebt en de kans is dan ook groot dat de studiekamer, het washok of die fijne walk-in-closet nu plaats moet maken voor de baby.

In een simpel stappenplan sluizen we je door de beslissingen en mogelijkheden die je hebt bij een verbouwing. Of het nu gaat om kleine ingrepen of een grotere verbouwing; wij helpen je graag op weg naar een fijne en praktische kinderkamer.

1. Bepaal welke ruimte je verbouwt tot kinderkamer

Grote kans dat het washok, die mooie inloopkast of die fijne studieruimte plaats moet maken voor de kleine. Dat betekent ook dat die wasmachine, garderobe of dat bureau elders komt te staan. Bedenk daarom ook meteen waar je die items naartoe verhuist en maak aan de hand daarvan een plan. De wasmachine kun je bijvoorbeeld in de (bij)keuken of badkamer zetten. Bouw de wasmachine dan in en sluit deze af met kastdeuren of gordijnen zodat je niet opeens tegen die machine aan hoeft te kijken. Voor die garderobe hebben we als tip dat je eerst goed door al je spullen heen gaat en uitkiest wat je nog wilt houden. Alles wat je niet meer nodig hebt, kun je verkopen: online, aan een tweedehands winkel of zelf op de markt. Dat ruimt al behoorlijk op en levert meteen weer wat geld op voor de verbouwing. Kijk hier voor slimme garderobe oplossingen voor de kleinere ruimte en je zult zien dat er genoeg manieren zijn om extra opbergruimte te creëren in de slaapkamer. Ook als de studieruimte eraan moet geloven, kun je die werkplek in een klein hoekje in de woon- of slaapkamer creëren. Kijk maar even hier.

2. Inspiratie voor de kinderkamer zoeken

Er zijn ontzettend veel plekken waar je inspiratie vandaan kunt halen. Ons advies? Begin bij Pinterest en maak je eigen bord aan om al je inspiratiebeelden te verzamelen. Onze kinderkamer basket staat vol inspirerende artikelen met tips en ook die afbeeldingen kun je weer toevoegen aan je inspiratiebord. In deze stap ga je vooral nadenken over de stijl en het kleurenpalet van de kamer. Bedenk bij het oriënteren wel dat kinderen over het algemeen niet zo’n fan zijn van een minimalistische en strak witte ruimte. Je kunt zelf wel dol zijn op die look, maar probeer in elk geval wat kleurrijke en speelse details toe te voegen. Zodra je een stijl gevonden hebt, die jou aanspreekt en die ook voor kinderen leuk is, kun je aan de slag.

3. Zelf doen of uitbesteden

En dan is de vraag: ga je het zelf doen of uitbesteden? Dit hangt van een aantal factoren af natuurlijk. Hoe groot is de ingreep, hoe handig ben je zelf en hoeveel geld heb je te besteden? Een verbouwing kun je financieren uit eigen geld of geleend geld, als eigenaar van een koophuis. Wat de laatste optie betreft kun je gaan voor een persoonlijke lening (consumptief krediet) of een verhoging van je hypotheek. Consumptief krediet kan aantrekkelijk zijn bij een verbouwing tot 20.000 euro. Om erachter te komen wat voor jouw situatie en verbouw wens gunstig is, biedt ING hulp. Hier kun je terecht voor al je vragen omtrent het betalen van je verbouwing en zie je heel overzichtelijk wat de mogelijkheden zijn.

4. Aan de slag!

Als je een beetje handig bent, kun je al gauw een origineel bed maken, zoals we in deze IKEA hack laten zien. Een voorbeeld van een super gaaf kinderkamer ontwerp door professionals zie je hier. In dat laatste geval raden wij je aan om de hulp van een expert in te schakelen. Ga je de zolderkamer omtoveren tot kinderkamer? Grote kans dat je dan een dakkapel wilt maken voor extra ruimte en lichtinval. In dat geval raden we je aan om eerst bij de gemeente te checken of je hier een vergunning voor aan moet vragen. Het krijgen van een vergunning kan soms lang duren en ook is het handig om op tijd een aannemer in te schakelen voor deze aanpassing. De kosten van een dakkapel zijn uiteraard afhankelijk van de omvang. Reken gemiddeld op zo’n 4.000 euro.

Zie je het tijdens de verbouwing even niet meer zitten? Met deze tips overleef je de puinhoop!

Reageer op artikel:
Kleine op komst? Zo maak je ruimte voor de kinderkamer
Sluiten