Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Compact Wonen 8 dec 2020

6 redenen waarom klein wonen met de feestdagen juist ontzettend fijn is

Woon je in een klein huis, of misschien wel een studentenkamer, en zou je maar al te graag jouw vierkante meters om willen ruilen voor een groot huis? Don’t! Een grote woning klinkt leuke en idyllisch, maar klein wonen heeft echt zo zijn voordelen. Juist met de feestdagen.

Daarbij komt dat een kleine woning niet alleen gezellig is, maar over het algemeen ook een stukje duurzamer. Dat noemen we nog eens een win-win situatie.

1. Het is goedkoper om je huis gezellig te maken

Waar je bij een groot huis soms méters met kerstversiering nodig kan hebben om het huis leuk te versieren, ben jij met een veel korter lichtsnoer al klaar. Kerstlampjes kunnen soms een rib uit je lijf zijn, dus hoe minder meters je nodig hebt om het gezellig te maken, hoe beter.

Ook binnenshuis kan je flink besparen op decoratiekosten. Je hebt in verhouding minder (kerst)versiering, kaarsen en decoratie nodig.

2. Het is sneller warm

Koukleumen will understand. Er is niets ergers dan in een koud huis zitten. Een klein huis is nou eenmaal sneller opgewarmd dan een groot huis, dus jij zit er in je kleine woning veel sneller warmpjes bij. En dat kost je ook nog eens minder stookkosten, dus tel uit je winst.

3. Het is makkelijker schoonmaken

Heb je vrienden over de vloer gehad met de kerstdagen? In een groot huis ben je eerder geneigd om een groot feest te geven. Woon je klein, dan wordt dat was lastiger. Maar bekijk het positief: minder mensen over de vloer betekent automatisch minder schoonmaaktijd. En daar worden we dan weer erg gelukkig van.

> Deze 8 lifehacks over schoonmaken met natuurlijke producten zijn te gek

4. Je hoeft (waarschijnlijk) niet met een kerstboom te slepen

In jouw kleine huis heb je geen ruimte voor een kerstboom. Je hebt al genoeg gepuzzel gehad om je bank, tv-meubel en een kast op de juiste plek te krijgen, laat staat dat er nu nog een hele boom tussen moet.

Maar da’s niet erg, want dat betekent dus ook dat je niet met die boom hoeft te slepen. Want hoe leuk dat ook kan zijn, als we eerlijk zijn is dat ook altijd veel gedoe. Over het opruimen van alle naalden nog maar te zwijgen… en een kerst zonder kerstboom kan prima, er zijn genoeg alternatieven.

5. Je kunt het huis gemakkelijker eigen maken

Als je klein woont, hoef je relatief weinig te veranderen om een nieuwe look in huis te creëren. Een wandje een andere kleur geven, kan al heel veel voor je interieur doen.

6. Jouw huis is opgeruimder

Als je weinig ruimte in huis hebt, heb je ook minder ruimte om iets te laten slingeren. Voor rommel is er in een klein huis geen ruimte – jij gebruikt die ruimte liever voor items die er echt toe doen. En dat betekent automatisch: hallo opgeruimd huis. Daar kunnen je buren met hun 5 slaapkamers jaloers op zijn.

Deze artikelen vind je ook interessant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 redenen waarom klein wonen met de feestdagen juist ontzettend fijn is
Sluiten