Tessa Ham
Tessa Ham Kantoor 25 jun 2020

Klein kantoor inrichten? Zo zorg je toch voor een ruimtelijke en stijlvolle home office

Je hebt een klein hoekje of kleine ruimte in huis gevonden die je kunt omtoveren in je eigen home office. Dat is toch wat lekkerder werken dan aan de eettafel. Maar dan komt de grote uitdaging: een klein kantoor inrichten zonder dat de ruimte overvol lijkt. Geen zorgen: een praktisch en stijlvol klein kantoor is zeker mogelijk.

Deze 6 tips zorgen bij een klein kantoor inrichten voor zoveel mogelijk ruimte.

Maak een moodboard

Block een avondje in je agenda om eens rond te struinen op Pinterest. Wedden dat dit ontzettend veel inspiratie oplevert? Had je bijvoorbeeld al nagedacht over een kantoor in een kast of onder de trap? Maak een board met alle ideeën en stijlen die je aanspreken. Na verloop van tijd ga je een patroon zien in de afbeeldingen die je opslaat.

Als je echt aan de gang gaat met het kiezen van materialen en kleuren, kan je een app als Plotboard gebruiken om een daadwerkelijk moodboard te maken. Zo zie je precies of je kantoor één geheel wordt.

Kies kleine meubels

Oké, een klein beetje een open deur, maar toch iets waar veel mensen niet aan denken. Ga niet all out met de meubels. Waarom zou je bijvoorbeeld een gigantisch bureau nemen als je met een klein bureautje ook al uit de voeten kan?

Zie ook: De 5 beste bureaus voor kleine ruimtes

Ga voor een licht klein kantoor

Op de WorkJuice redactie zijn we fan van kleur en prints, maar als je een klein kantoor moet inrichten, kan je toch het beste voor lichte neutrale kleuren gaan. Donkere of heftige kleuren en printjes zorgen er namelijk voor dat de ruimte kleiner aanvoelt.

Tip: dat hoeft overigens echt niet wit te zijn als je dat te saai vindt! Een zachtroze kleur, mooie aardekleur, groengrijs of een lichte blauw of grijs, hebben bijvoorbeeld hetzelfde ruimtelijke effect. De opties zijn eindeloos.

Gebruik de wanden

Geen grote ruimte? Dan ga je toch verticaal en ga je de hoogte in? Als je bureau tegen een muur staat, is het bijvoorbeeld onwijs leuk om planken aan de wand te bevestigen. Hallo opbergruimte! Pegboards of een muur van kurk zijn ook uitstekende manieren om de muren te benutten.

Tip: liever een dichte kast? Dat kan natuurlijk ook. Kies voor een smalle hoge kast. Hiermee bespaar je ruimte en bovendien lijkt je plafond hoger. En dat zorgt er natuurlijk weer voor dat je kantoor ook groter lijkt!

Ga aan de slag met een 3D ontwerpprogramma

Ben je er niet helemaal zeker van of alles nou precies gaat passen? En belangrijker nog: of het wel mooi staat en de ruimte niet overvol lijkt? Dan is het verstandig om je kleine kantoor inrichten eerst virtueel te doen. Gebruik daarvoor programma’s als 3D Roomstyler of Floorplanner of de app Magicplan.

Denk na over je accessoires

Oké, te veel accessoires zorgt ervoor dat de ruimte kleiner en rommeliger is dan ‘ie daadwerkelijk is. Maar dat betekent niet dat je helemaal geen persoonlijkheid aan je kantoor mag meegeven. Opruim-goeroe Marie Kondo tipt juist om een aantal mooie accessoires te kiezen waar je écht blij van wordt. Hoe meer positieve gevoelens je namelijk bij de ruimte hebt, hoe meer je er ook daadwerkelijk aan de slag gaat.

Ga bij een klein kantoor inrichten niet voor tientallen tierelantijntjes, maar voor een aantal mooie grote accessoires. En vergeet de planten niet! Deze zorgen niet alleen voor een meer levendige ruimte, maar ook voor meer productiviteit. Een win-win dus!

Dit artikel verscheen eerder op business zusje WorkJuice.

Meer inspiratie voor je home office?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Klein kantoor inrichten? Zo zorg je toch voor een ruimtelijke en stijlvolle home office
Sluiten