Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 25 jan 2021

Zó vies is dat kleedje op de bank echt (en zo vaak moet je ‘m wassen)

Lekker op de bank film kijken onder een dekentje met chocolademelk met slagroom: het is een van de fijnste dingen op een koude winterdag. En als we eenmaal onder dat kleedje liggen, laten we dat zachte ding nooit meer gaan. Toch is dat kleedje wassen wel een verstandig idee, en ook vaker dan je nu waarschijnlijk denkt.

Zo vaak moet je je kleedje wassen

Shocker: als je elke avond onder jouw kleedje te vinden bent, zou je jouw kleedje het beste om de 2 weken in de wasmachine moeten gooien. Dat zeggen wasserij-experts John Mahdessian en Kim Duk Won tegen Apartment Therapy.

Wel belangrijk: het verschilt per persoon

De gemiddelde persoon moet zijn deken 1 keer in de maand wassen, volgens Mahdessian. Hoe vaak jij hem moet wassen? Dat ligt aan je gebruik. Als het kleedje vooral ter decoratie op de bank ligt, dan kom je ook wel weg met eens in de twee maanden schoonmaken.

Maar lig je vaak onder je dekentje terwijl je aan het eten bent (ja, chips telt ook als eten)? Of heb je een hond of kat die regelmatig komt knuffelen? Dan is het verstandig om het toch echt elke 2 weken uit te wassen. Zo voorkom je dat vlekken zich ophopen en houd je bacteriën op afstand.

Op deze manier kan je het beste je kleedje wassen

Meestal kan het kleed gewoon in de wasmachine, maar check toch even het waslabel voordat je het er zomaar in doet. Als ‘ie inderdaad in de was kan, dan kan je het beste wassen op lage temperatuur en niet te lang. Gebruik ook niet te vaak (en niet te veel) wasmiddel en/of wasverzachter.

Is het deken van materiaal dat snel stuk kan gaan? Doe het dan in een grote waszak, zodat ‘ie niet uitrekt bij het wassen. Maar het kleedje ouderwets met de hand wassen is de beste en veiligste optie. Zo gaat het kleedje het langst mee.

Kleedje in de droger: doen of niet?

Je zou het kleedje in de droger kunnen drogen, maar je moet het wel voorzichtig doen. Het is belangrijk om wat vocht in het deken te laten zitten tijdens het drogen, zegt Mahdessian. Anders bestaat er de kans dat de vezels samentrekken en het kleedje krimpt. En dat willen we niet, want koude voeten zijn een no go.

Als het kan, droog ‘m dan met een restvochtgehalte aan. Heb je deze functie niet? Houd dan je droger in de gaten en haal het kleedje eruit als het voor 80 procent droog is.

De veiligste manier is om het kleedje op de good old manier te laten opdrogen aan een waslijn. Zo weet je zeker dat het kleedje zijn natuurlijk vorm behoudt en niet krimpt of minder zacht wordt.

Meer tips waar je iets aan kunt hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zó vies is dat kleedje op de bank echt (en zo vaak moet je ‘m wassen)
Sluiten