Zo vaak zou je dat lekkere kleedje op de bank moeten wassen (vaker dan je denkt!)

Lekker op de bank film kijken onder een dekentje met chocolademelk met slagroom: het is een van de fijnste dingen op een koude winterdag. En als we eenmaal onder dat kleedje liggen, laten we dat zachte ding nooit meer gaan. Toch is het verstandig om ‘m wel regelmatig in de was te gooien. Maar hoe vaak zou je dat kleedje dan moeten wassen?

Zo vaak moet je je kleedje wassen

Je denkt misschien dat het prima is om het 1 keer in de 2 maanden een keertje uit te wassen, maar net als bij het beddengoed, moet je ook je kleedje vaker uitwassen dan je denkt.

Dus, hoe vaak moet je het nu wassen? We houden je niet langer in spanning. Het antwoord op deze brandende vraag is: om de 2 weken. Om zeker te zijn dan. Dat zeggen wasserij-experts John Mahdessian en Kim Duk Won uit Manhatten.

Het verschilt per persoon

De gemiddelde persoon moet zijn deken 1 keer in de maand wassen, volgens Mahdessian. Hoe vaak jij hem moet wassen? Dat ligt aan je gebruik. Lig je vaak onder je dekentje terwijl je aan het eten bent? Of heb je een hond die regelmatig mee komt knuffelen? Dan is het verstandiger om het toch echt elke 2 weken uit te wassen.

Ook als je elke dag onder je kleedje ligt, doe je er goed aan om ‘m eens in de 2 weken te wassen. Zo voorkom je dat vlekken zich ophopen en houd je bacteriën op afstand.

Kleedje wassen, zo pak je dat aan:

Meestal kan het kleed gewoon in de wasmachine, maar check toch even het waslabel voordat je het er zomaar in doet. Als ‘ie inderdaad in de was kan, dan kan je het beste wassen op lage temperatuur en niet te lang. Gebruik ook niet te vaak (en niet te veel) wasmiddel en/of wasverzachter. Zo voorkom je dat het deken afbreekt.

Is het deken van materiaal dat snel stuk kan gaan? Doe het dan in een grote waszak, zodat ‘ie niet uitrekt bij het wassen. Maar het kleedje ouderwets met de hand wassen is de beste en veiligste optie. Zo gaat het kleedje het langst mee.

Kleedje in de droger: doen of niet?

Het antwoord is: ja. Maar je moet het wel voorzichtig doen. Het is belangrijk om wat vocht in het deken te laten zitten tijdens het drogen, zegt Mahdessian. Anders bestaat er de kans dat de vezels samentrekken en het kleedje krimpt. Als het kan, droog ‘m dan met een restvochtgehalte aan. Heb je deze functie niet? Houd dan je droger in de gaten en haal het kleedje eruit als het voor 80 procent droog is.

De veiligste manier is ook hier die goede, ouderwetse manier: het gewoon laten opdrogen. Zo weet je zeker dat het kleedje zijn natuurlijk vorm behoud en niet krimpt of minder zacht wordt. Want dat is onze grootste angst natuurlijk.

Meer handige schoonmaak tips

apartmenttherapy

Reageer op artikel:
Zo vaak zou je dat lekkere kleedje op de bank moeten wassen (vaker dan je denkt!)
Sluiten