Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 13 feb 2020

Dag 9: je kledingkast stap voor stap uitzoeken en opruimen

Met de Clean Up Challenge ruimen we elke dag 15 minuten op. Eindresultaat na een maand: een opgeruimd, schoon en fris huis. Vandaag nemen we een monster zone onder de loep: de kledingkast. In veel huishoudens blijft de kledingkast namelijk een punt van frustratie. Hoe kan je het beste een kledingkast opruimen, en houd je alles ook echt opgeruimd?

Is jouw kledingkast écht nodig aan een opruimbeurt toe? Dan is het waarschijnlijk te ambitieus om te denken dat je vanavond nog een opgeruimde kledingkast kunt hebben. Maak er dan dit weekend een uurtje voor vrij.

In 6 stappen je kledingkast opruimen

Stap 1: je kledingkast uitruimen

Om een goed overzicht te krijgen van alle items uit je kast, is het belangrijk dat je de kast eerst helemaal leegtrekt. Onze favoriete methode is alles in stapels op bed leggen. Maak drie verschillende stapels:

  • Houden
  • Doneren
  • Weggooien

Kledingstukken die je het afgelopen jaar niet gedragen hebt (maar die nog wel goed zijn), mag je op de doneer-stapel leggen. Grote kans dat je ze dit jaar namelijk ook niet gaat dragen. Kleding wat kapot is en niet meer doorkan voor een tweede ronde, mag op de weggooi-stapel.

Hele kast uitgezocht? Mooi! De weggooi-stapel mag meteen richting de prullenbak, want daar gaan we niets meer mee doen.

Stap 2: kledingkast opruimen? Sorteer op kleur

De makkelijkste manier van een kast indelen, vinden wij op kleur sorteren. Vaak heb je in je hoofd al een outfit klaar, en kan je gemakkelijker dat ene shirt vinden als je weet in welke kleursectie je moet zijn, in plaats van dat je je hele kast door moet spitten.

Begin bijvoorbeeld bij zwarte t-shirts. Pak daarna een andere kleur, en werk zo de hele kledingkast door. Je hoeft je kledingkast niet te sorteren als een regenboog – maar dat mag natuurlijk wel. Hang of leg de kleding op een manier in de kast die voor jou handig werkt.

Stap 3: zomer- en winterkleding

In de zomer zal je die korte broeken niet zo snel aandoen, en in de winter zijn die warme truien op ooghoogte toch overbodig. Koop een handige mand waar je zomer- en winterkleding in kunt doen als het daarvoor niet het seizoen is. Deze mand leg je bijvoorbeeld op de kledingkast, of deze zet je onderin de kast totdat je het nodig hebt.

Stap 4: houd een gedeelte vrij voor veelgebruikte kleding

In mijn geval is het een warme roze trui voor als ik het ‘s avonds koud krijg, maar ook mijn sportkleding. Kleding die je vaak gebruikt, zou een plekje in je kast moeten krijgen waar je gemakkelijk bij kan. Zo voorkom je dat de rest van je kast een rommeltje wordt.

Stap 5: losse items in lades of manden

Als jouw kledingkast lades heeft, leg daar dan losse kledingstukken in. Denk aan lingerie, sokken en accessoires. Als je geen lades hebt, dan kan het een goed idee zijn om manden aan te schaffen. Zo zorg je ervoor dat de kleinere kledingstukken óók een eigen plekje krijgen.

Alle challenges van vorige week al gedaan?

Heb je de eerste week van de Clean Up Challenge al voltooid? Hier vind je alle artikelen van vorige week:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dag 9: je kledingkast stap voor stap uitzoeken en opruimen
Sluiten