Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Opbergen 12 aug 2020

7 ultieme hacks voor het indelen van je kledingkast

Als je een beetje ruim in de kleding zit, is het probleem je vast wel bekend: je kast is een zooi en structuur is in geen velden of wegen te bekennen. Elke ochtend sla je de kastdeuren open en besef je je weer: ik moet m’n kledingkast eens flink uitmesten en opruimen. Als je dit leest, ben je ongetwijfeld één van die mensen. Dus zet ‘m maar op de to do-lijst:  je kledingkast indelen én opgeruimd houden. En zo doe je dat.

Opruimen en schoonmaken is een taak waar veel mensen tegenop zien, maar geloof ons: zodra je de eerste stap zet is er weinig zo fulfilling als dat.

Kledingkast indelen

Bij een mooi interieur hoort ook het onderhouden ervan. Wat betekent dat je geregeld moet opruimen en schoonmaken. En vandaag is de kledingkast aan de beurt.

We gaan de kledingkast indelen en ervoor zorgen dat het niet opnieuw een zooitje wordt. Deze hacks helpen je gegarandeerd.

1. Gooi alles op één stapel

Voordat we de kledingkast gaan indelen, gaan we eerst alle kleding doorlopen en beoordelen. Kleding die je toch niet meer draagt kan direct weg.

Haal a là Marie Kondo alles uit de kast en gooi het op een hoop. Maak drie stapels: houden, vermaken en doneren/wegdoen en sorteer al je kleding, schoenen en accessoires.

Doe je een bepaald kledingstuk niet meer aan, maar vind je het zonde om zomaar weg te doen? Verkoop het via apps als Vinted of United Wardrobe. Zo maak je een ander happy en verdien je er zelf nog wat aan.

2. Categoriseer je kleding

Nu alle kleding is uitgezocht, kan het echte werk beginnen: we gaan de kledingkast indelen. Voordat je begint met inrichten is het goed om te bepalen waarop we gaan categoriseren.

Je kleding gecategoriseerd opbergen zorgt voor extra overzicht en maakt dat je je items sneller vindt als je naar iets specifieks op zoek bent.

Categoriseer je kleding op kleur (bijv. alle zwarte items bij elkaar, alle witte items bij elkaar en al het gekleurde) of op items (jurkjes bij jurkjes, t-shirts bij t-shirts, etc.).

3. Gebruik dozen/boxen

Rommellades zijn funest voor een opgeruimde kast.  Niemand houdt van een lade waar je eigenlijk niets in kunt vinden. Bepaal allereerst wat je in de lades wilt bewaren. Zijn dit je accessoires of is juist je t-shirt en hempjes?

De items die je wilt opbergen, kan je opruimen in verschillende boxen. Zo creëer je specifieke plekken in je lade om alles in op te bergen, ontstaat er overzicht en kan je je items gemakkelijk terugvinden.

4. Opvouwen

Gij zult nooit meer kleding onopgevouwd opruimen. Herhaal: gij zult nooit meer kleding onopgevouwd opruimen. Zodra we kleding in de kast teruggooien, wordt het een zooitje.

De koningin van het opruimen Marie Kondo heeft daar een perfect opvouwmethode voor bedacht. Als je voortaan je kleding altijd op deze manier opvouwt en opruimt, blijft je kast opgeruimd én overzichtelijk.

5. Deel je schoenen in en haal ze uit het zicht

De schoenen en slippers die je vaak draagt, wil je makkelijk kunnen pakken. Zet ze in de kast of doe ze in een mand waar je makkelijk bij kan. Gelegendheidsschoenen kunnen (op een plank) in de kast of in een doos onder het bed.

Handig: verdeel je schoenen op kleur/gelegenheid/zomer- en wintercollectie. Zo heb je een duidelijk overzicht en houd je ze netjes.

6. Sorteer je accessoires

Vaak heb je veel meer accessoires dan je erg in hebt. Het is dan ook juist belangrijk om deze items goed te sorteren op soort en/of kleur.

Kies een lade uit en maak gebruik van verschillende bakjes of een lade-inzet met afscheidingen, zoals deze van IKEA. Sorteer ook je accessoires op kleur of categorie.

Zijn er accessoires die je alleen in de winter of zomer gebruikt? Berg die accessoires op in een doos onder je bed of op een andere plek.

Tip: Bevestig eventueel stangen, handels en haakjes aan de muur om accessoires aan op te hangen. Nog een handig item van IKEA is het ophangbord dat je helemaal naar eigen in zicht kan stylen.

7. Vergeet de bovenste plank niet!

Soms worden de bovenste planken van een kast vergeten. Je kunt er niet bij dus leg je er maar wat rommeltjes die je nooit gebruikt (en die moet je eigenlijk sowieso wegdoen).

Juist de bovenste planken van je kast kun je goed gebruiken om de winterjassen, kersttruien en andere seizoensitems op te ruimen in de zomer en vice versa.

Schuif de dozen ook goed naar achteren op de plank, zodat je zoveel mogelijk ruimte benut. Hoe meer je in de kast kwijt kunt, hoe minder ruimte je onder je bed of op andere plekken hoeft te gebruiken.

Ook deze ophangmanden kunnen handig zijn om te gebruiken als je ruimte over hebt of er net even iets anders mee wilt doen.

Kledingkast opgeruimd houden

Is je kast volledig opnieuw ingedeeld? Dan is het nu ‘slechts’ een kwestie van opgeruimd houden. We haalden het zojuist al even aan, maar opvouwen is de key van een opgeruimde kledingkast. Vouw je kleding altijd middels de Konmari-methode en leg het terug in de lade.

Heb je iets gedragen en ruim je het weer op? Leg of hang het item dat je hebt gebruikt altijd vooraan in de lade/kast. Zo krijg je op den duur vanzelf in de gaten welke items je eigenlijk nooit draagt en die kun je dan weer verkopen/doneren.

Meer tips voor een opgeruimde kledingkast:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 ultieme hacks voor het indelen van je kledingkast
Sluiten