Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 10 aug 2018

Roomed adviseert: de kinderkamer verduisteren, hoe doe je dat?

Misschien herken je het wel: zodra er maar een klein beetje daglicht in de kamer schijnt, worden jouw kinderen wakker. Kinderen slapen nou eenmaal een stuk beter wanneer de kinderkamer goed verduisterd is. Er zijn verschillende manieren om een kinderkamer te verduisteren. Wij zetten een aantal leuke opties voor je op een rijtje.

Verduisterend rolgordijn

Verduisterende rolgordijnen zijn altijd een goed idee om een kamer gemakkelijk een stuk donkerder te maken. Kies voor een standaard kleur (zwart, bruin) of neem juist een felle kleur. Felle kleuren doen het altijd goed in de kinderkamer. Maar bedenk wel: hoe lichter het rolgordijn, hoe meer licht het rolgordijn doorlaat. Wil je dus een écht donkere kinderkamer, ga dan voor donkerblauw, zwart of bruin-tinten.

Een voordeel van rolgordijnen: ze ziet ze bijna niet wanneer ze opgerold zijn. Let er wel altijd op dat er geen vervelende draadjes zijn waar je kind in verstrikt kan raken. Hang het touwtje dus uiteraard niet in de buurt van het wiegje of ledikant.

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen in een baby- of kinderkamer zijn een must. Vooral als je kindje ‘s middags nog een middagdutje doet. Er zijn veel verschillende kleuren verduisterende rolgordijnen te vinden (ga bijvoorbeeld voor een gordijn met stippen, sterren of Woezel en Pip!), maar ook hier raden we weer aan om het zo donker mogelijk te houden.

Jaloezieën

Ze zijn vaak een tikkie minder stijlvol dan mooie gordijnen, maar ze zijn wél handig: jaloezieën. Bij jaloezieën kan je namelijk zelf bepalen hoe veel licht je in de kinderkamer naar binnen laat. Draai de jaloezieën helemaal dicht voor een donkere kamer, halfdicht voor schemer (ideaal voor het middagslaapje bijvoorbeeld), of doe ze helemaal omhoog op de momenten dat je juist wel veel licht in de kinderkamer wilt.

Zonwerende raamfolie

Naast de bekende plakfolie (die folie waarmee je ramen een ander patroontje krijgen) bestaat er ook zonwerende folie. Deze plak je op je ramen, waarna het licht standaard buiten de kamer blijft. Een groot nadeel is dat je de folie niet zomaar kan verwijderen, dus je hebt wel altijd een donkere kamer. Met zonwerende folie neemt overigens niet alleen het licht, maar ook de warmte in een kamer af. Da’s dan wel weer fijn.

Wil je de zon uit de kinderkamer houden, maar hoeft het niet persé verduisterend te zijn? Dan kan je altijd nog gaan voor een stijlvolle plakfolie. Plakfolie houdt het zonlicht tegen, maar zorgt er nog wel voor dat de ruimte licht genoeg blijft om te kunnen zien.

Verduisteringsdoek

Een vrij nieuwe speler op de markt: verduisteringsdoeken. Deze doeken kun je precies op maat knippen voor jouw raam. Door de klevende eigenschappen van een verduisteringsdoek plak je het doek zonder moeite op je raam. Als het er af gehaald wordt, laat het geen sporen achter. En een bijkomend voordeel: één doek kan je talloze keren gebruiken.

Nog meer kinderkamer inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Roomed adviseert: de kinderkamer verduisteren, hoe doe je dat?
Sluiten