Keuzehulp bij planten kiezen: zo kies je een kamerplant die perfect bij jou past

Ideale kamerplanten kiezen kan een uitdaging zijn. Wil je een grote, kleine of juist een die makkelijk te verzorgen is? Met de volgende tips kies je een kamerplant die perfect bij jou past.

Kamerplanten kiezen

Of je nu een plant wil voor op de salontafel of een groene eyecatcher wilt voor in de gang, het is allemaal mogelijk. Maar met zoveel verschillende soorten planten is er natuurlijk ook er veel keuze. Wij helpen je een handje op weg.

De grootte van de plant

Als eerst is het verstandig om te kijken naar de grootte van jouw nieuwe groene vriend. Als je voor een hoge plant wilt gaan kan je misschien eens kijken naar een Strelitzia plant of een Monstera. Deze vullen een lege ruimte prachtig en kunnen best hoog worden.

It’s a match! Deze kamerplant past het beste bij jouw huidige woonstijl


Voor kleine planten heb je erg veel keuze, maar wat dacht je van stekjes op water? Deze zien er erg schattig uit en nemen niet veel plek in beslag. Daarnaast bestaan er heel veel mini (vet)planten en cactussen, deze passen zelfs op het kleinste hoekje in jouw kast.

Als jouw toekomstige kamerplant in een pot moet passen die je al hebt staan kan je even gaan rekenen. Meet de grootte van de opening van de pot en trek daar nog twee centimeter vanaf. Zo weet je zeker dat jouw plant voldoende ruimte heeft!

De plek van jouw plant

Vervolgens is het tijd om te kijken wat jij de plant kan bieden. Gaat hij op een plek staan in de volle zon of staat hij vol in de schaduw? Sommige plekken in huis staan wat verder van het raam maar kunnen nog wel wat licht vangen.

Deze plekken hebben zowel zon als schaduw en zijn perfect voor bijvoorbeeld de Calathea, of de Alocasia Zebrina.

Mark my words: 6 kamerplanten die in 2021 heel populair gaan worden


De Sansevieria zeylanica heeft daarin tegen bijvoorbeeld weer best wat zon nodig en als je het groots (en zonnig) wilt aanpakken kan een Varenpalm (Cyas Revoluta) ook wat voor jou zijn, deze is groter en valt goed op in jouw interieur.

Groene vingers of geen groene vingers

Als jij al jaren lang een liefdevolle plantenmama bent, heb je waarschijnlijk wel groene vingers. Je kan dan kiezen voor een prachtige vioolplant of als je het aandurft: de Venus Vliegenval.

Deze plant is niet echt gemaakt voor een Nederlands klimaat en heeft daarom veel verzorging nodig, maar met groene vingers en heel veel liefde kom je ver.

Plantenouders opgelet! Deze kamerplanten hebben extra veel zorg en liefde nodig


Hoor jij toch meer bij de mensen met zwarte vingers? Geen probleem, ook voor jou zijn er kamerplanten die goed bij je passen. Bij makkelijke kamerplanten denk je al snel aan een cactus, erg leuk maar er zijn meer makkelijke kamerplanten.

De Zamioculcas is bijvoorbeeld een kamerplant waar je geen omkijken naar hebt maar ook de Aloë Vera plant is een ideale kamerplant.

Kamerplanten kiezen: luchtzuiverende planten

Je kan je kamerplanten kiezen op basis van zijn zuiverende werking. Kampioen lucht zuiveren is de Klimop. Ook de Goudpalm en Philodendron zuiveren de lucht in jouw huis.

Uit studies is gebleken dat deze planten niet alleen koolstofdioxide omzetten in zuurstof maar ook giftige stoffen uit de lucht filteren. Als je het niet belangrijk vindt dat jouw kamerplanten de lucht zuiveren, hoef je hier niet op te letten.

Doe deze dagelijkse taak om je kamerplanten gezond te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

IntratuinPlantsomeLovethegarden

Reageer op artikel:
Keuzehulp bij planten kiezen: zo kies je een kamerplant die perfect bij jou past
Sluiten