Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Wooninspiratie 9 dec 2018

Deze dingen moet je weten voordat je je keukenkastjes schildert

Wil je je keuken vernieuwen, maar er liever niet zo veel geld aan uitgeven? Dan hebben wij hier de oplossing voor je: ga je keukenkastjes schilderen. Dat gaat gelukkig een stuk makkelijker dan je denkt. Hoe? Dat gaan we je vertellen.

Voordat je begint met je keukenkastjes schilderen, zijn er een paar dingen die je moet weten. De voorbereiding is het halve werk. Daarom geven wij je tips, zodat jij zelf lekker wat tijd bespaart.

Keukenkastjes schilderen

Houd de volgende punten in je achterhoofd als je je keukenkastjes gaat schilderen.

Verf niet over viezigheid

Een beetje voor de hand liggend misschien, maar verf niet over viezigheid. Je kastjes zijn het slachtoffer van jarenlang intensief gebruik. Ze hebben veel over zich heen gekregen (letterlijk) en waarschijnlijk wil je niet eens weten hoeveel vet en vuil er in die houtvezels zitten. Geef je keukenkastjes daarom dus eerst een grondige schoonmaakbeurt, voordat je aan de slag gaat met de verf.

Haal de deurtjes los

Dit is een vervelend klusje, maar zeker de moeite waard. Schroef de deurtjes los en haal ook de lades eruit. Je kan zo overal veel beter bij. Als je het laat zitten, lijkt het al gauw alsof je het heel haastig hebt gedaan en oogt het slordig. Dat is zonde. Neem er dus de tijd voor om alles los te maken en ga dan aan de slag.

Tip: nummer de onderdelen die je los haalt, zodat je weet waar je alles weer terug zet na het schilderen. Even een plattegrondje maken, et voila.

Gebruik bouwpapier of een zeil

Gebruik bruin bouwpapier of een zeil als bescherming voor als je gaat schilderen. Als het werkje eenmaal klaar is, ben je natuurlijk blij dat het klaar is ook. Je wilt niet het risico lopen dat je het aanraakt en vervolgens verf van je lichaam af staat te schrobben. Leg daarom altijd bescherming op het aanrecht en de vloer, om dit te voorkomen.

Kies het juiste gereedschap

Ga voor gereedschap van kwaliteit. Het is wellicht wat duurder, maar als je het na gebruik goed schoonmaakt kan het jaren meegaan en kan je het dus vaker gebruiken. Een penseel is handig voor de pietje precies stukjes en een mini-roller is fijn voor de grotere stukken.

Ga voor krijtverf

Krijtverf is ideaal voor als je geen zin hebt om de kastjes te schuren. Deze optie is simpelweg het fijnste en snelste en het bespaart je dus de meeste tijd. Wil je toch liever normale verf gebruiken? Dan zou je de kastjes eerst moeten schuren voor een betere grip van de verf.

Verf de binnenkant eerst

Zit je na al deze tips al met je in de verf gedoopte penseel klaar? Wacht nog heel even. Want we hebben nog één laatste tip voor je. Zeker als het de eerste keer is voor je dat je zoiets gaat verven, is het handig om aan de binnenkant te beginnen. Hier kan je nog een beetje oefenen. Mocht het fout gaan, is dat aan de binnenkant van het kastje niet zo’n probleem.

Verf de randen als laatste, dan kan je deze hier nog vastpakken tijdens het schilderen of verplaatsen.

Meer handige DIY tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze dingen moet je weten voordat je je keukenkastjes schildert
Sluiten