Maud van Dijck
Maud van Dijck Lifestyle 2 aug 2021

Leer het van de beste: zo ruimt Marie Kondo haar keukenkasten op

Heb jij altijd volle keukenkastjes? En liggen de specerijen verspreid door de hele keuken? Misschien zijn jouw keukenkasten en voorraadkast toe aan een goede opruimbeurt. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Met wat tips van Marie Kondo herself staat je keuken er zo weer geordend bij.

Wat brings joy in de keuken? Natuurlijk doet lekker eten dat, maar met lege of ongeordende kastjes gaat het iets lastiger dan je soms zou willen. Vandaar dat we even hebben gekeken naar hoe Marie Kondo blij wordt van haar keuken.

5 KonMari tips voor opgeruimde keukenkasten

1. Geef ieder item in huis zijn eigen plekje

Het is zoveel makkelijker iets terug te vinden wanneer het een vaste plek heeft. Dan kun je tenminste in de ochtend je pindakaas voor op de boterham vinden zonder dat je er echt wakker voor hoeft te zijn. Verder zorgt het ervoor dat je aanrecht niet zo snel vol komt te liggen met lege verpakkingen en een kaasschaaf.

2. Werk met categorieën

Door middel van categorieën kun je ideaal je keukenkasten ordenen. In plaats van ingrediënten individueel een plek toe te wijzen, kun je de locaties van de voedselgroepen onthouden en ze zo terugvinden.

Binnen iedere groep kun je dan weer de ingrediënten die je vaker nodig hebt ergens plaatsen waar ze moeiteloos binnen je bereik zijn en de minder populaire keuzes meer naar achteren schuiven.

3. Maak van inventariseren een gewoonte

Het is altijd handig te weten wat je in huis hebt en zeker wanneer het op je keuken aankomt. Door om de paar maanden een inventarisatie te doen kun je een beter idee krijgen van wat je in de kasten hebt staan en hoe snel die leeggaan.

Aan de hand hiervan kun je ook gemakkelijk je boodschappenlijstjes maken en weet je wanneer iets over de datum gaat. Dat scheelt weer producten weggooien en dat is dan weer goed voor meer duurzaamheid in de keuken.

4. Leuk opruimen met manden, bakken en dozen

Als je ze nog niet in je keukenkasten had, haal ze dan snel. Ze staan leuk en zijn zo handig voor een georganiseerde keuken en al helemaal voor in je voorraadkast. Om je ruimte te benutten kun je het best net zoals Marie Kondo ook goed gebruik maken van je verticale ruimte.

5. Neem afscheid van je oude vertrouwde pollepel

Onscherpe messen, gebogen pollepels, ze hebben hun beste tijd erop zitten en je weet het zelf al te goed. Het wordt tijd om toch maar afscheid te nemen van die spatel die lijkt alsof die ieder moment door midden kan breken.

Evalueer objectief al je keukengereedschap en wees niet getreurd als je beslist ze weg te gooien, je zult zo de nieuwe vervanger niet meer kunnen missen.

7 keuken tools die je als volwassene écht nodig hebt in de keuken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Domino

Reageer op artikel:
Leer het van de beste: zo ruimt Marie Kondo haar keukenkasten op
Sluiten