Een keukeneiland in de keuken: hier moet je rekening mee houden

Wie zijn droomkeuken voor zich ziet, denkt heel waarschijnlijk aan een grote ruimte, prachtig opgeruimd (behalve na het koken dan) én met een grote tafel of keukeneiland. Niets zo leuk je dag kunnen starten met een ontbijt op een barkruk aan zo’n eiland, precies zoals ze in films doen. En dan is er ook nog het voordeel dat je mensen aan kunt kijken als je aan het koken bent, in plaats van altijd met je gezicht naar de muur te staan. Maar waar moet je rekening houden als je echt zo’n kookeiland wilt?

De eerste vraag is natuurlijk of er überhaupt plaats is, en op welke plek dan precies. De logische optie is meestal om voor een rechthoekig keukeneiland te kiezen dat parallel loopt aan een lange wand, maar er zijn ook andere opties. Dat is afhankelijk van de grootte en vorm van de ruimte, maar ook bijvoorbeeld de route die mensen door je keuken lopen en daarmee van de rest van je inrichting.

Denk bij het plannen van de precieze plek zeker ook aan de vraag of je stoelen of krukken aan het aanrecht wilt, en zo ja, aan welke kant dan. Stoelen nemen immers ook vrij veel ruimte in beslag: niet alleen de stoel zelf, maar ook de beenruimte van zo’n 30 centimeter waar rekening mee moet worden gehouden. Als je kinderen hebt en ook lage stoelen wilt, is het overigens mogelijk om het eiland bijvoorbeeld de verdelen in een hoog en lager deel.

De vorm en grootte van je keukeneiland

Als je eenmaal weet waar het eiland ongeveer moet komen, moet je specifieke beslissingen maken over de vorm en grootte ervan. Misschien wil je helemaal geen rechthoekig exemplaar, maar eerder iets ronds? Dat is weliswaar lastiger qua ontwerp, maar kan ontzettend mooi zijn. Ook als je het keukeneiland bijvoorbeeld liever haaks op de langste muur wilt hebben, heeft dat invloed op de grootte.

Afbeelding van keukeneiland 3

Natuurlijk moet je met de functie van je kookeiland rekening houden bij het kiezen van de grootte. Als er een fornuis op moet, moet daar immers wel plek voor zijn. De minimumgrootte is dan zo’n 1 meter breed en ruim 2 meter lang, omdat er anders te weinig plek is voor een aanrecht naast het fornuis. 2,5 tot 3 meter bij ongeveer 1 meter zou echter een stuk beter zijn, als daar ruimte voor is.

LEES OOK: Je witte keuken zat? Dit zijn de beste originele kleuren voor je keuken

Hoe groot je aanrecht kan zijn, is bovendien afhankelijk van het materiaal dat je graag voor het aanrecht zou willen. Veel mensen willen dat de bovenkant uit één deel bestaat, maar er is een maximale grootte waarin soorten steen geleverd kunnen worden. Wil je een groter eiland, dan zit je algauw vast aan een ‘naad’ in het aanrecht.

Afbeelding van keukeneiland 2

De functie van het keukeneiland

Tijd voor het precieze ontwerp! Je moet niet alleen kiezen welke materialen je mooi vindt, maar ook waar je het keukeneiland voor wilt gebruiken. Moeten het kastjes zijn of niet, en zo ja, aan welke kant? En wat moet er bovenop? We noemden net al dat veel mensen een kookplaat op hun keukeneiland willen, maar dat betekent ook dat er voor een afzuigkap gezorgd moet worden. Die kan aan het plafond, maar een ‘uitschuifbare’ afzuigkap in het keukeneiland zelf is soms ook een optie. Die houdt ook meteen de spetters tegen.

Geen kookplaat? Misschien wil je dan wel een gootsteen, hoewel dat wel sneller rommelig wordt met de bijbehorende zeepdispensers en bijvoorbeeld vaatdoekjes. In het blok zelf kun je bijvoorbeeld een oven of vaatwasser laten installeren; het is belangrijk dat op tijd te weten voor bijvoorbeeld elektriciteitsaansluitingen.

Flink wat vragen dus! Uiteraard kun je daarmee terecht bij een architect of keukenspecialist, maar zelf alvast je wensen op een rijtje zetten, kan zeker geen kwaad. Hoe beter de voorbereiding, hoe groter de kans dat je kookeiland lijkt op dat in je gefantaseerde droomkeuken.

Inspiratie voor mooie keukens met kookeiland:

Houzz

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Een keukeneiland in de keuken: hier moet je rekening mee houden
Sluiten