Renée Leeuw
Renée Leeuw Wooninspiratie 20 sep 2018

6 tips en inspiratie voor het verbouwen van de keuken

De keuken verbouwen. Loop je al een tijdje met het plan in je hoofd? Maar weet je eigenlijk niet zo goed wat je precies wilt of hoeveel dat gaat kosten? Dat begrijpen wij heel goed. Er zijn zo ontzettend veel verschillende stijlen, materialen en mogelijkheden dat het zelfs voor ons een lastige keuze zou zijn. En dan is het ook nog een behoorlijke klus, die hoe dan ook geld gaat kosten. Een geheel nieuwe keuken kost je al gauw zo’n 15.000 euro. Hoe ga je dat betalen?

In dit artikel geven we je een aantal tips en inspiratie voor het verbouwen van de keuken zodat jij straks in elk geval weet wát je wilt.

1. Veel of weinig kleur

Als je niet vies bent van een opvallende kleur, dan is de keuken dé plek om los te gaan. Elke kleur heeft namelijk een bepaalde invloed op onze emoties en volgens de kleurenwijzer hebben warme tinten, zoals rood en beige, een stimulerende werking. Daarom vind je deze tinten ook zo vaak in sociale ruimtes als bars en restaurants. Maar ook een koele tint kan heel gaaf zijn in de keuken. Je kunt ook kiezen voor natuurlijke materialen met neutrale tinten of een geheel witte basis met of zonder gekleurde details. Wil je zelf jouw keuken schilderen? Volg dan dit stappenplan en check dit artikel met kleurrijke keukens ter inspiratie.

2. Stoer, lieflijk of minimalistisch

Houd je van een stoere look? Kies dan voor natuurlijk materiaal, zoals beton of hout. Zo zie je hier hoe gaaf beton in de keuken is en voor een warmere look breng je iets meer hout in de keuken. Een houten keukenblad kun je voor 50 tot 250 euro fixen. De prijzen liggen nogal uiteen en verschillen per houtsoort natuurlijk. Verder creëer je met deze tips de industriële keuken van je dromen. En als je liever een elegante look hebt, kun je het beste marmer of metallics toevoegen, bijvoorbeeld door een koperkleurige of bronzen kraan te kiezen. Met accessoires en details maak je uiteindelijk echt de sfeer, dus denk daarom ook na over speciale knoppen en greepjes voor de keukenkastjes, plaats voor kruidenplanten en kookspullen in een bepaalde stijl.

Leuk idee: hang koperen pannen aan haken boven een keukenblad of hang ze aan een stang, die je aan de muur bevestigt.

3. Het werkblad

Dit is misschien wel de meest belangrijke keuze, omdat het ook meteen de meest permanente aanschaf is. Een werkblad switch je nu eenmaal niet zo heel gauw om. Het kan wel, maar je doet het liever in één keer goed. Wordt het een marmeren blad, dan betaal je al gauw zo’n 250 euro per strekkende meter. Ga je voor stoer beton? Dan kun je low-budget zelf een keukenblad maken of ervoor kiezen om een betonnen blad te bestellen voor zo’n 100 euro per strekkende meter. Roestvrij staal kan heel gaaf en modern zijn, terwijl een dik houten blad juist weer een landelijk en stoer gevoel geeft. De prijzen van hout liggen ver uiteen. Zo kun je voor 50 euro per meter perfect hout vinden, maar de prijs kan ook zo 250 per meter zijn, afhankelijk van het type hout dat jij wilt gebruiken.

Een andere stoere optie is hardsteen en als je voor een hyper moderne look gaat, kies je een strak wit glanzend blad van kunststof, wat ook nog eens super betaalbaar is. Bekijk hier de mooiste voorbeelden van werkbladen voor de keuken.

4. De achterwand

Bij het kiezen van een achterwand, is het belangrijk om het materiaal te beoordelen op hoe makkelijk je het kunt schoonmaken. Zo’n achterwand moet bestand zijn tegen vetspatten en zuren, wat betekent dat je beter geen onbewerkt hout kunt kiezen. Maar wat dan wel? Tegels zijn veruit de makkelijkste en beste optie. Ga bijvoorbeeld voor low-budget met metrotegels of Friese witjes (ongeveer 20 euro per vierkante meter) óf kies voor een chique marmeren achterwand. Iets stoerder is een bakstenen muur of een wand van roestvrij staal. Houd je van kleur? Dan zijn Portugese tegels ook top om je achterwand mee te betegelen. Deze bestel je gemiddeld voor zo’n 40 euro per vierkante meter. Check hier meer inspiratie voor de achterwand van de keuken.

5. De keukenkastjes

Als het goed is, hoef je hier niet lang over na te denken. Je hebt immers al goed in je hoofd wat voor look en feel je de keuken wilt geven. Je weet ondertussen ook of je veel of weinig kleur wilt en kan daar de rest van het keuken design op aanpassen. Wél is het handig om te bepalen hoeveel kastruimte je nodig denkt te hebben. En wat wordt de verhouding tussen open en gesloten kasten? Overweeg ook alternatieven voor keukenkastjes en bedenk dat je met knoppen en handgrepen een unieke look kunt geven aan het keukenblok.

6. De vloer

De keuken is een ruimte die snel vies wordt. Tijdens het koken valt er nog weleens wat en er zullen regelmatig spatten van olie op de vloer terechtkomen. Je moet in de keuken lekker kunnen kokkerellen en je wilt hier absoluut niet ‘op eieren lopen’. Daarom raden we je in eerste instantie aan om te kiezen voor een makkelijk te reinigen vloer. Ga bijvoorbeeld voor beton, tegels of een gietvloer. Die laatste optie kost je al gauw zo’n 100 euro per vierkante meter. Een houten vloer kan natuurlijk ook prima, maar is net iets minder makkelijk schoon te maken dan eerder genoemde opties.

7. Verlichting

Dit is misschien wel de moeilijkste keuze. In de keuken wil je namelijk goed licht hebben om bij te werken, maar je wilt ook een beetje sfeer, toch? Een stijlvol peertje met koperdraad bijvoorbeeld is een goede en budget-vriendelijke manier van verlichten, terwijl indirecte verlichting van de achterwand bijvoorbeeld weer zorgt voor sfeer. Hanglampen zijn vooral in een keuken met hoog plafond functioneel omdat ze de ruimte optisch dichter bij elkaar brengen en met wandlampen kun je gemakkelijk gericht verlichten. Ter inspiratie kun je even dit artikel met de mooiste verlichting voor in de keuken bekijken.

8. De indeling

Hier moet je heel goed nadenken over de ruimte en het gebruik van de keuken. Kook je graag thuis voor vrienden, dan is een open keuken – of in elk geval een ruime keuken – een pre. Een kookeiland is dan vaak een winner, omdat iedereen daar aan kan leunen voor een hapje en drankje terwijl het eten bereid wordt. Heb je een kleine keuken, dan is het vooral belangrijk om voldoende opbergruimte te creëren. Over het algemeen los je dat op door de hoogte in te gaan. Ben je niet zo vaak met een grote groep thuis? Overweeg dan bijvoorbeeld een bar, waar je twee krukken aan schuift, die je ook weer makkelijk onder de bar schuift als je meer ruimte nodig hebt. Dan kun je nog kiezen tussen een L-vorm of een keuken aan één wand.. tja, keuzes genoeg en daar helpt deze infographic je bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 tips en inspiratie voor het verbouwen van de keuken
Sluiten