Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Keuken 6 mei 2020

Keuken schilderen? Volg dit handige stappenplan

Is je keuken écht toe aan vernieuwing? Of zijn die appeltjesgroene kastjes een doorn in het oog naast je perfect gestylde Scandinavische interieur? Je eigen keuken schilderen was nog nooit zo makkelijk, want wij hebben een uitgebreid stappenplan om je te helpen bij deze klus.

En iedereen weet: een goede voorbereiding is het halve werk, dus daar helpen we je alvast mee.

1. De voorbereiding om je keuken te schilderen

Waar te beginnen? Bij zo’n groot project is de start vaak lastig. Ten eerste: welke kleur zou je het liefste willen? Wil je van hoogglans zwart naar mat wit? Bereid je dan voor op een tijdrovend klusje, maar het is zeker niet onmogelijk. Is opschuren nodig? Ook dat kost wat tijd. Misschien is alleen een primer voldoende.

Schroef een front van een keukenkastje en neem het mee naar de verfspeciaalzaak. Laat je goed adviseren over welke primer en verf geschikt is. De verf moet namelijk tegen veel meer bestand zijn dan een gewone latex. Bespaar ook zeker niet op materiaal: tape, kwasten en rollers van goede kwaliteit zijn noodzakelijk.

2. De kleur

Oké, we komen toch nog even terug op de kleur. We willen je niet afschrikken, maar er hangt nogal wat vanaf. Vaak kiest men voor neutrale kleuren, omdat een felgekleurde keuken ‘snel verveelt’. Bedenk of je juist een statement wilt zetten of toch liever voor basic gaat. Neem stapels verfstaaltjes mee en kiezen maar.

Slaat de twijfel toe? Bekijk dan zeker dit artikel en wij helpen je op weg met een lesje kleur kiezen.

3. Demonteer de kastdeuren en verwijder alle scharnieren, schroeven en grepen

We snappen dat wanneer je eenmaal een kleur hebt gekozen, je zo snel mogelijk aan de slag wilt, zelfs met de deurtjes er nog op. Doe dit niet. Je denk dat het je tijd zal besparen, maar het zal je alleen maar belemmeren én het resultaat zal er niet beter op worden.

Haal de kastjes dus helemaal uit elkaar en vergeet ze vooral niet te labelen of te nummeren. Alles moet na het schilderen natuurlijk weer netjes op z’n plek terecht komen. Kun je de grepen niet verwijderen? Plak ze dan netjes af met schilderstape.

4. Stof en vetvrij maken voor je de keuken gaat schilderen

Maak alle kastjes helemaal schoon en vetvrij. Ja, zelfs als je dat vorige week nog hebt gedaan. Een keuken wordt snel vettig en vet is de grootste vijand van verf. Verf pakt namelijk niet goed op vette oppervlaktes, waardoor je later luchtbellen kunt krijgen.

5. Schuren en primen maar!

Waarschijnlijk het minst leuke klusje. Schuur de fronten op met een fijn schuurpapiertje en maak ze daarna helemaal stofvrij. Daarna kun je beginnen met de primer. Laat je niet afschrikken door de lichte en donkere strepen, zolang het oppervlakte glad is zal dit bij het eindresultaat geen verschil maken.

6. Eindelijk écht je keuken schilderen

Dan is het tijd voor het spannendste klusje. Begin met een dunne laag. Maak ‘lange halen’ met je verfroller, zo krijg je een mooi egaal effect. Daarna is het afwachten geblazen. Geef de verf ruim genoeg tijd om helemaal te drogen. Begin beslist niet eerder, soms duurt dit zelfs een aantal dagen.

Schuur alle kastjes daarna weer héél lichtjes op en begin aan de tweede laag. Deze laag mag iets dikker dan de eerste. Een dikkere laag betekent een langere droogtijd, dus je ongeduld wordt nog even flink op de proef gesteld.

7. Het in elkaar zetten van je ‘nieuwe’ keuken

Het leukste én het laatste deel, omdat je nu eindelijk het eindresultaat kunt zien. Zet alle kastjes weer netjes in elkaar. Je zult zien dat het inderdaad héél handig is dat je alle onderdeeltjes hebt gelabeld. Scheelt weer veel tijd.

Zit alles weer op z’n plek? Pak een stoel en schenk jezelf een lekker drankje in zodat je de rest van de avond goed kunt genieten van je nieuwe uitzicht.

Nóg meer mooie keukens om bij weg te dromen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Keuken schilderen? Volg dit handige stappenplan
Sluiten