Merve Ozturk
Merve Ozturk Keuken 3 nov 2020

6 dingen waardoor jouw keuken er kleiner uitziet dan dat ‘ie eigenlijk is

De keuken: veel van ons bevinden zich er graag in (om te koken, of juist om alles wat er staat op te eten). Als je het idee hebt dat je keuken er kleiner uitziet dan dat ‘ie in werkelijkheid is, doe je waarschijnlijk een aantal dingen fout, en wij leggen je graag uit hoe je dat kunt oplossen.

Rustig maar, je hoeft niet ineens tientallen dingen weg te doen. Een betere inrichting en een aantal verplaatsingen zullen er al voor zorgen dat je klein ogende keuken er veel ruimer uitziet.

Door deze zes dingen ziet jouw keuken er kleiner uit dan dat ‘ie in werkelijkheid is

1. Te veel apparaten op het keukenblad

Heb je net een prachtig keukenblad, en dan zet je er een heleboel apparaten op, zonde. Dit zorgt er niet alleen voor dat het keukenblad niet goed te zien is, maar ook dat je keuken kleiner oogt.

Dat een koffiezetapparaat en een messenblok op het aanrecht staan, is meer dan logisch. Items die je niet dagelijks gebruikt, hoeven ook niet per sé op het keukenblad te staan. Plaats je kookboeken, broodrooster en je mixer in een kastje. Je zult merken dat de keuken er ineens veel ruimer uitziet.

2. Pannen die zijn opgehangen

Hang jij je pannen graag op? Dan is dat mogelijk een reden dat jouw keuken er kleiner uitziet dan dat ‘ie is. Vooral als je jouw pannen aan je keukeneiland ophangt, neemt het veel ruimte in beslag. Het is dus ideaal om je pannen op te bergen in de keukenkastjes of eventueel in een voorraadkast.

Tip: heb je geen andere plek voor je pannen? Hang ze dan op aan de muren (met leuke haakjes ter decoratie).

3. Slecht licht

Gedimd licht is fijn wanneer je een film opzet, maar niet als je aan het koken bent. Fel licht zorgt ervoor dat de ruimte wat meer open aanvoelt. Ook natuurlijke (zon)licht is daar goed voor. Zorg er dus voor dat je geen donkere (of dikke) gordijnen hebt hangen in de keuken, waardoor daglicht niet binnen kan komen.

Lees ook: De beste tips voor het realiseren van een lichtplan (volgens een interieurexpert)

4. Een onjuiste inrichting

Tijdens het inrichten van je keuken is het belangrijk dat je straks overal nog goed bij kan komen. Kan niemand langs je lopen als je de vaatwasser uitruimt? Of kan je de ovendeur bijna niet openklappen? Dan staan ze hoogstwaarschijnlijk niet op een goede plek. Ook is het belangrijk dat je let op koelkastdeuren en kastdeuren. Ze moeten namelijk niet tegen elkaar botsen wanneer je ze open maakt.

5. Donkere keukenkasten

Een donkere keuken kan heel mooi zijn, maar we weten allemaal dat donkere kleuren een ruimte kleiner laten lijken. Vervang donkere keukenkasten eens met glazen deuren. Hier kan je doorheen kijken waardoor je kleine keuken er veel ruimer uitziet.

> 6 handige tips voor het inrichten van open keukenkastjes (zónder rommel)

6. Te veel eyecatchers

Kleurrijke tegels, prachtige kunstwerken, tientallen verschillende kleuren en vormen. Dit zijn allemaal vette eyecatchers voor in je interieur. Toch zijn ze niet geschikt voor elke keuken. Zo zien we steeds vaker tegels met prints in de keuken, maar een drukke print kan er wederom voor zorgen dat de keuken er kleiner uitziet. Ga in plaats van een drukke print, voor een effen lichte kleur om zo tóch contrast te creëren.

Meer lezen over de keuken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
6 dingen waardoor jouw keuken er kleiner uitziet dan dat ‘ie eigenlijk is
Sluiten