Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 13 aug 2019

De keuken inrichten: zo bepaal je een goed georganiseerde, logische indeling in de keuken

Is jouw keuken de laatste tijd maar rommelig, en kan je wel een nieuwe indeling voor je keukenkastjes gebruiken? Daar helpen we je graag een handje bij. We heten misschien geen Marie Kondo, maar we weten inmiddels wél goed welke stappen je moet ondernemen om een ruimte volledig opnieuw in te delen. Met vandaag: de keuken indelen.

De keuken inrichten: zo ga je te werk

Stap 1: trek de hele keuken leeg

Als je echt de hele keuken indeling aan wilt pakken, is het belangrijk om from scratch te beginnen. Dat doe je door álle items uit álle keukenkastjes te halen, en bij elkaar te zetten.

Volledig lege keukenkastjes? Mooi! Kan je die meteen even goed schoonmaken en uitsoppen met een vriendelijk sopje. Zo beginnen we écht met een schone lei.

Stap 2: welke keuken items gebruik je niet vaak?

Liggen er (grote) items op de stapel keukenspullen die je niet vaak gebruikt? Staat er bijvoorbeeld al tijden een broodrooster op het aanrecht, maar rooster je eigenlijk nooit brood? Of staat de blender altijd maar stof te happen? Haal ze van het aanrecht, en geef ze een nieuwe plek.

Beslis eerst voor jezelf of je het nodig vindt dat deze items nog in de keuken blijven. Misschien heb je een berging waar je de spullen in kwijt kunt. Zo niet, dan mogen ze achterin een keukenkastje staan.

Stap 3: en welke keuken items juist wél?

Borden, bestek en drinkglazen moeten gemakkelijk te pakken zijn, en krijgen dus een plekje vooraan in de keukenkastjes.

Hetzelfde geldt voor eten dat je vaak gebruikt. Maak je elke ochtend een warme kom havermout? Zorg er dan voor dat de havermout vooraan in de keukenkastjes staat. Dat scheelt een hoop gedoe én frustratie ‘s morgens.

Stap 4: zet gelijkwaardige items bij elkaar

Als we de houdbare items in de keukenkastjes terugzetten, is het handig om gelijkwaardige items bij elkaar te zetten. Zet rijst, quinoa en pasta bijvoorbeeld netjes naast elkaar, dan hoef je daar in het vervolg niet meer naar te zoeken.

Stap 5: gebruik de deuren

En dan bedoelen we niet ‘doe de deuren dicht, zodat je de rommelige keukenkastjes niet ziet’. Dat is ook een tactiek, maar daar staan wij niet helemaal achter.

Met een kleine DIY kan je ervoor zorgen dat je de deuren van jouw keukenkastjes omtovert tot een plek met nóg meer opbergruimte. Deze YouTube video is hét perfecte voorbeeld van hoe opgeruimd een keukenkastje zou kunnen zijn, en hoe je de deur gebruikt als opbergruimte.

Meer lezen over de keuken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De keuken inrichten: zo bepaal je een goed georganiseerde, logische indeling in de keuken
Sluiten