Zo dek je in 6 makkelijke stappen de mooiste kersttafel voor de feestdagen

De kerstdagen zijn leuk en gezellig, maar voor veel mensen brengt het ook een hoop stress met zich mee. Kerstcadeaus scoren en deze perfect inpakken, bijvoorbeeld. En wat haal je in huis voor het kerstdiner? Wij zijn hier om één stresspunt weg te nemen: de kersttafel dekken.

Op Roomed helpen we je graag een handje op weg om de mooie kersttafel ooit te creëren. Ook fijn om te weten: dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn.

De kersttafel dekken in 6 stappen

1. Het tafelkleed

De basis van de kersttafel begint met het tafelkleed. Bepaal aan de hand van de maat van jouw tafel de juiste maat voor het tafelkleed. Heb je een tafel van 90 breed en 140 lang? Dan mag het kleed 130 bij 180 zijn. Dit betekent dat het kleed aan beide kanten 20 cm overhangt. Dat staat netjes, royaal en luxe!

Uiteraard hoeft dat niet persé een duur tafelkleed te zijn. Koop bijvoorbeeld een simpel linnen effen kleed en bestempel het. Je kunt van een aardappel zelf een kerststempel maken door hier een kerstboom vormpje uit te snijden. Zorg voor gouden inkt et voila; een super creatief tafelkleed!

2. Een onderbord

Op het tafelkleed komt een onderbord. Wanneer je het vuile servies weghaalt is het fijn als er nog iets blijft staan. Zo hebben de gasten niet het gevoel dat ze direct op moeten staan, maar blijven ze langer natafelen.

3. Het servies waarvan je van eet

Boven op het onderbord komt vervolgens het echte servies. Kies voor één soort servies. Het oogt chaotisch als er verschillende soorten servies op één tafel staan. Daarom is ook van belang om het bestek en het glaswerk in één soort te houden om rust en eenheid te creëren.

Afhankelijk van het aantal gangen plaats je het servies. Gebruikelijk is één plat bord met daarop een wat kleiner bord, en daarop weer een soepkom. Linksboven plaats je een extra bordje voor bijvoorbeeld een stukje stokbrood, en rechtsboven de glazen. Zorg naast een wijnglas altijd voor een waterglas.

4. De accessoires

Als al het servies staat, kan je beginnen met decoreren. Houd er wel rekening mee dat het eten nog op tafel moet passen. Niets zo vervelend om de gehele styling continu op te moeten ruimen of aan de kant te moeten zetten.

Zorg ervoor dat je het eten serveert in sfeervolle items. Zo kun je brood bijvoorbeeld in een stalen mandje serveren in plaats van op een plat bord. Of ga voor juist écht kerst servies wanneer je de basis neutraal houdt. De kersttafel dekken draait vooral om balans, vergeet dat niet.

5. Zet karaffen water op tafel

Wil je zelf ook lekker genieten van het diner en niet continu van tafel hoeven om water bij te schenken? Zorg dan altijd voor een aantal karaffen op tafel, scheelt je een hoop moeite.

6. De servetten

Kies voor servetten die in de sfeer van de kersttafel passen. Kijk naar de kleuren en het materiaal wat je in huis hebt, en pas het hier op aan. Al mag het servetje ook wel compleet uit de ban springen wat mij betreft.

Nu kan het kerstfeest écht beginnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo dek je in 6 makkelijke stappen de mooiste kersttafel voor de feestdagen
Sluiten