Maartje Wieling
Maartje Wieling Wooninspiratie 4 dec 2019

Weinig ruimte? Met deze 8 tips organiseer je tóch een low key kerstdiner

Als je in een niet al te groot huis woont dan zou het zomaar kunnen dat je elk jaar weer hoopt dat je ergens wordt uitgenodigd. Jammer, want zelf een kerstdiner organiseren is juist zo leuk! En dat kan ook in een klein huis. Ja écht.

Dit stappenplan is de sleutel tot een succesvol diner. En we beginnen dan ook maar gelijk met het belangrijkste puntje: gewoon doen! Je hoeft echt niet in een paleis te wonen om een diner te organiseren voor vrienden of familie. Of je nou vijf mensen kwijt kunt of vijftien, ga er gewoon voor.

Zo organiseer je een kerstdiner in een kleine woning

1. Nieuwe indeling

Je hoeft je kerstdiner natuurlijk helemaal niet in de eetkamer te houden. Grote kans dat je woonkamer veel groter is! Verplaats je tafel en stoelen et voila: in één klap meer ruimte.

2. Opruimen

In een kleine ruimte valt rommel extra op en zorgt het er sneller voor dat een ruimte nog kleiner lijkt. Zorg dus dat alles opgeruimd is en berg eventuele spullen die je tijdens de avond niet nodig hebt op in kastjes en lades. Zo creëer je binnen no-time een rustig, clean interieur.

3. Besteed aandacht aan het menu

Voor zover dat mogelijk is: bereid de gerechten al voor zodat je keuken niet helemaal vol pannen en keukengerei staat als je tijdens het etentje zelf aan tafel kunt. En ook voor jezelf geeft dit een stukje rust. Het is geen fijn idee om te weten dat je een geheel kerstdiner in elkaar moet zetten, terwijl je gasten er over een paar uur zijn.

4. Vergeet de badkamer/wc niet!

Zorg dat de badkamer of wc er goed uit ziet. Dit betekent schoon, maar ook gebruiksvriendelijk. Schone frisse handdoeken, genoeg wc-papier en voldoende handzeep. Check dit de dag van het etentje nog even goed.

Zo kun je het allerbeste het toilet schoonmaken met baking soda

5. Zet niet alles op dezelfde plek

Voorkom een overvolle tafel waarin je het overzicht al snel volledig kwijt raakt. Zet het hoofdingrediënt op tafel, maar zet de drank bijvoorbeeld op een bar cart of in een open kast. Zet de kleine hapjes op een aparte tafel. Of maak er een buffet van waar iedereen langs de keuken loopt.

6. Extra stoelruimte

We snappen dat je niet standaard tien eettafel stoelen in je kleine huis hebt staan. En dat snappen je gasten dus óók. Be creative! Bankjes, krukjes, hoge poefen: deze items kunnen allemaal gebruikt worden als stoelen voor je gasten.

Heb je dit allemaal niet? Koop dan voor een prikkie een paar goedkope krukjes bij bijvoorbeeld de Action, Blokker of Xenos. Stapelbare krukjes komen altijd van pas in een kleine woning.

7. Zorg voor fijne verlichting

Warme, subtiele verlichting zorgt ervoor dat een ruimte er gezellig en uitnodigend uitziet. En laat dat nou net precies zijn wat je nodig hebt tijdens een kerstdiner! Die felle lamp aan het plafond in de woonkamer mag uitblijven, ga in plaats daarvan voor verschillende kleine lampen verdeeld over de ruimte. Laat ze naar de muren schijnen, zodat het licht weerkaatst en niet direct de kamer in schijnt. En niet te vergeten: kaarsen!

8. Let op de temperatuur

Een kleine ruimte wordt nogal snel warm, zeker met een fornuis en oven die aanstaan. Houd het raam op een kier en zet de verwarming tijdens het etentje iets lager. Vraag ook vooral gewoon aan je gasten of ze het te warm vinden, dan kan je daar een beetje op inspelen.

Met deze tips ziet jouw interieur er deze Kerst uit om door een ringetje te halen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weinig ruimte? Met deze 8 tips organiseer je tóch een low key kerstdiner
Sluiten