5 tips om het uitvallen van de kerstboom te voorkomen

Wanneer je je stinkende best hebt gedaan op een prachtige kerstboom, dan word je er natuurlijk niet gelukkig van als jouw kerstboom binnen een week al naalden laat vallen. Jouw kerstboom valt uit, wat nu? Wij zetten tips voor je op een rijtje om dit te voorkomen.

Een echte kerstboom is een natuurproduct. Daarom moet hij ook behandeld worden als een natuurproduct. Gewoon neerzetten en hopen dat ‘ie mooi blijft, dat is hopen op een kerstwonder. Met de onderstaande tips hopen we je wel een handje op weg te helpen.

Help, mijn kerstboom valt uit!

1. Laat je kerstboom acclimatiseren

Het is geen verrassing: jouw kerstboom komt van buiten, en heeft het dus best moeilijk om ineens in een gezellige, warme kamer te staan. Die verwarming, dat is hij niet gewend. Daarom is het belangrijk dat je je kerstboom altijd even laat acclimatiseren voordat je begint met versieren, hoe graag je dat ook wilt.

Dit doe je al door de kerstboom een volle dag op een koele plek in huis neer te zetten, maar waar het wel iets kouder is dan in de woonkamer. Zet de boom in een volle emmer water, zodat de boom zichzelf vol water kan zuigen. Hierdoor kan de kerstboom rustig wennen aan het temperatuurverschil.

2. Zaag een stukje van de kerstboom af

Heb je een kerstboom zonder kluit? Dan is het verstandig om vóór het acclimatiseren een stukje van ongeveer 3 centimeter van de stam af te zagen voordat je de boom neerzet. Net als bij een bosje bloemen, dus.

Waarom? Door een stukje van de stam af te zagen, zorg je ervoor dat er een nieuw vlak ontstaat waarmee de kerstboom water op kan nemen.

3. Geef de kerstboom altijd voldoende water

Heeft jouw kerstboom geen kluit? Zorg er dan altijd voor dat hij met de onderkant in een laagje water staat. Je moet een kerstboom vaker water geven dan een gemiddelde kamerplant. Check zeker om de dag even of de kerstboom nog genoeg water heeft.

Vooral de eerste dagen drinken de bomen veel water. Daarna zal het steeds iets minder worden, maar het is wel belangrijk dat je dat goed bijhoudt. Zo niet, dan droogt de boom uit en zullen de naalden uitvallen.

4. Gebruik suiker voor groene naalden

Wist je dat een eetlepel suiker in het water van de kerstboom ervoor zorgt dat de kerstboom langer en mooier groen blijft? Daarnaast bestaat er ook speciale plantenvoeding voor kerstbomen.

5. Zet de kerstboom niet naast de verwarming

Staat jouw kerstboom naast de verwarming? Oei, grote kans dat dat eigenlijk te warm is voor jouw kerstboom. De boom kan namelijk sneller uitdrogen als hij naast de verwarming staat. Het gevolg: je kerstboom valt uit.

Waar je de kerstboom dan wél neer moet zetten? Het liefste een beschutte plek (niet op de tocht) en niet in direct zonlicht. Dat laatste is overigens helemaal niet erg, want op een donkere plek zie je de kerstlampjes toch veel beter.

Meer tips voor de kerstboom?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 tips om het uitvallen van de kerstboom te voorkomen
Sluiten