Ilse van Elleswijk
Ilse van Elleswijk Lifestyle 6 nov 2020

Essentieel voor de feestdagen: 3 tips om een echte miskoop te voorkomen

Zo net voor de feestdagen is de kans groot dat je binnenkort heel wat inkopen gaat doen. En hoe meer je koopt, hoe groter de kans op een miskoop. En dat is natuurlijk zonde. Daarom leek het ons een mooi moment om tips met je te delen hoe je een miskoop kan voorkomen. Je kunt je geld maar één keer uitgeven en dat doe je natuurlijk liever aan dingen waar je echt iets aan hebt.

Dat bespaart je niet alleen geld, maar ook teleurstelling. Want hoe zonde is het als je iets koopt of krijgt, waar je helemaal niks aan hebt? Misschien kan je het product achteraf wel ruilen, maar dat is eigenlijk jammer van je kostbare tijd. Het is natuurlijk beter om dingen te kopen waar jij helemaal blij van wordt en met deze tips ga je goed voorbereid op pad.

Een miskoop voorkomen doe je aan de hand van deze tips

1. Maak een verlanglijstje

Het klinkt zo logisch om een verlanglijstje te maken, maar doe je dit ook echt? En als aan jou gevraagd wordt een verlanglijstje te maken, weet je dan ook meteen wat je wilt hebben? Vaak is het lastig om direct dingen te bedenken die je ook echt nodig hebt en schrijf je toch spullen op je verlanglijstje waar je niet zo veel aan hebt.

Daarom is het nog beter om altijd een (digitaal) lijstje bij je te hebben. De beste ideeën komen spontaan en zo kan je al deze ideeën verzamelen en bewaren tot de feestdagen. Zo heb je een mooi verlanglijstje waar je echt wat aan hebt voor de feestdagen.

Tip: Vraag je gezinsleden om ook zo’n lijstje bij te houden, zo is het een stuk makkelijker om voor iedereen iets leuks te kopen. Nu komt dit idee misschien voor dit jaar te laat, maar als je dit vanaf nu gaat bijhouden wordt de keuze voor cadeau’s volgend jaar een stuk makkelijker!

2. Geen verlanglijstje? Maak dan een moodboard voor inspiratie

Wil je cadeaus voor iemand kopen, maar heb je geen idee wat? Of misschien heb je ook voor jezelf helemaal geen idee wat je wilt vragen? Ga dan goed voorbereid aan de slag door het maken van een moodboard.

Met een moodboard creëer je een goed beeld van de stijl en smaak van iemand. Door een moodboard voor je te zien krijg je een veel beter beeld waar iemand van houdt en kan je gericht een aankoop doen. Door een moodboard te maken en te bekijken krijg je ideeën wat je kan kopen. Een moodboard kan over van alles gaan, bijvoorbeeld over interieur, kleding, gerechten of bestemmingen. Hier check je moodboard voorbeelden.

Vind je een moodboard maken ingewikkeld? Dat hoeft het helemaal niet te zijn. Kijk of diegene voor wie je wat wilt kopen Instagram of een Pinterestaccount heeft. Grote kans dat hier al een mooi overzicht van foto’s met favoriete dingen staat en dat je dit als moodboard en uitgangspunt voor het kopen van cadeau’s kan gebruiken.

> Ook lezen: Inspiratie voor je interieur nodig? Dit zijn de beste (gratis) moodboard apps

3. Laat je niet verleiden

Als het goed is kan je met bovenstaande tips goed op pad en weet je heel gericht wat je kan gaan kopen. Maar grote kans dat je in de winkels verleid wordt door allerlei aanbiedingen. Ook wij laten ons weleens verleiden door spullen in de sale die we eigenlijk niet nodig hebben. Winkels zijn zo ingericht om mensen impulsaankopen te laten doen. Zeker rondom de feestdagen draait alles er om om mensen zoveel mogelijk te laten kopen.

Maar omdat jij je goed hebt voorbereid en een lijstje bij je hebt wat je wilt gaan kopen laat jij je niet gek maken.

Probeer op een rustig moment te gaan winkelen. Dit winkelt een stuk prettiger dan op een zondagmiddag. En hoe rustiger het is en hoe beter jij in je vel zit, des te kleiner de kans dat jij je laat verleiden door deze impuls inkopen.

Laat je ook niet afleiden door een vriendin, partner of kinderen met wie je gaat winkelen en die andere ideeën dan jou hebben. Ga het liefst alleen winkelen, zodat je je kan focussen op je lijst en zo snel mogelijk klaar bent. Door vooraf goed te bepalen wat je wilt kopen, een goed moment te kiezen om te gaan winkelen en je niet te laten afleiden door aanbiedingen en meningen van anderen is de kans dat je een miskoop doet een stuk kleiner.

Ben je nog steeds niet overtuigd van je kunnen? Stel dan jezelf deze 5 vragen om een miskoop te voorkomen. Nu kan het toch niet meer fout gaan?

Nog meer tips voor de feestdagen lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Essentieel voor de feestdagen: 3 tips om een echte miskoop te voorkomen
Sluiten