Origineel! Zo maak je binnen een paar stappen jouw eigen kerstboom op hout

Een kerstboom kopen en versieren is leuk, maar een eigen kerstboom maken is nog veel leuker. Deze kerstboom op hout kan je zo groot of klein maken als je zelf wilt. Hij kan in iedere ruimte in huis staan, en zelfs in de tuin komt deze kerstboom goed tot zijn recht. Kijk je mee naar onze DIY?

Lees snel verder hoe jij deze toffe boom zélf kunt maken.

Een kerstboom op hout maken? Dit heb je nodig

  • Houten plaat (horizontaal)
  • Verf (dit kan iedere gewenste kleur zijn)
  • Blokkwast
  • Groen om de boom mee te maken (dennentakken, mos, naaldtakken)
  • Kerstballen
  • Een snoer kerstverlichting
  • Boor
  • Tacker (nietmachine waarmee je in hout kunt nieten)
  • Spijkers en een hamer
diy kerstboom op hout
Bron: Jet Hendriks voor Roomed

Zo maak je jouw eigen kerstboom op hout

1. De basis

Koop een houten plaat en laat deze op maat zagen. In de bouwmarkt doen ze dit vaak gratis. De houten plaat kan zo zo groot of klein kan zijn als jij wil. De afmeting van mijn DIY zijn 125 x 95 cm.

Met de blokkwast schilder je de houten plaat. Dit hoeft niet extreem netjes te zijn. Sterker nog, ga vooral kris kras over elkaar heen. Hierdoor gaat de plaat iets meer leven en krijgt het een krijtverf effect. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om krijtverf te kopen, maar dit is meestal duurder dan normale verf. Laat de plaat goed drogen (het liefst een paar uur).

2. Het groen

Is de plaat helemaal droog? Bepaal dan waar je het groen van de boom gaat plaatsen. Leg dit vooraf neer zonder dat je het vastmaakt aan de houten plaat. Op die manier kan je nog altijd schuiven en het één en ander aanpassen. Onderin maak je natuurlijk de breedste “tak” , daarboven iets smaller en zo naar boven in een driehoekige kerstboom-vorm.

Helemaal tevreden? Dan mag je al het groen vastnieten. Zet na het nieten de boom even overeind om te checken of alles vast blijft zitten. Alles wat eraf valt kan je daarna nog even aanvullen.

3. De kerstballen

Leg daarna ook de kerstballen neer op de plek die jij leuk vindt. Afhankelijk van de grootte bepaal je het aantal kerstballen dat je gebruikt. Ik heb er zelf 3 gebruikt. Sla een spijkertje in het hout op de plek waar je de kerstballen straks op wilt hangen.

4. De lampjes

Om de lampjes in de boom te hangen, boren we gaatjes vanaf de achterzijde van de plank. Check even om de hoeveel cm de lampjes zitten en boor daar waar een lampje zit een gaatje. Bekijk vooraf goed welk bitje je nodig hebt zodat het lampje er doorheen past, maar vooral ook niet verzuipt in het gemaakte gaatje.

Wanneer de gaatjes gemaakt zijn mogen de lampjes er vanaf de achterkant doorheen. Tape het snoer aan de achterzijde vast met duck tape zodat het goed op de plek blijft zitten. Let op: wil je de boom buiten (onder een afdak) neerzetten? Zorg er dan vanzelfsprekend ook voor dat de lampjes voor buiten geschikt zijn.

5. De finishing touch

Draai de boom weer naar je toe en hang als laatste de kerstballen op. Jouw boom is nu helemaal klaar om te schitteren. Geef het de allermooiste plek en geniet ervan!

Meer Kerst DIY’s maken?

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Origineel! Zo maak je binnen een paar stappen jouw eigen kerstboom op hout
Sluiten