Zo zorg je ervoor dat jouw basic servies er met kerst luxe en stijlvol uitziet

Waar sommige mensen tientallen euro’s neerleggen voor een speciaal feestdagen-servies wat alleen daglicht ziet met speciale dagen, ben ik persoonlijk meer van het gebruiken van mijn normale servies. Het basic servies dat je elke dag gebruikt kan je met een paar kleine aanpassingen er namelijk makkelijk veel luxer uit doen zien.

Benieuwd hoe? Je leest het in dit artikel.

Zo geef je jouw basis-servies een upgrade voor kerst

1. Stapelen maar

Regel nummer 1: als je servies op elkaar stapelt, ziet het er meteen luxer uit. Gebruik eerst een plat bord, en zet er een diep bord bovenop. Als al jouw borden dezelfde kleur hebben, kan je er ook nog voor kiezen om een katoenen servet (hierover later meer) tussen de borden in te leggen zodat je meer contrast krijgt.

2. Het bestek

Je kunt ervoor kiezen om je normale bestek te gebruiken, maar je kunt ook net een stapje verder gaan. Kijk eens in de plaatselijke kringloopwinkel, daar liggen vaak hele besteksets voor een prikkie.

Als je wilt investeren in een bijzondere messen, lepels en vorken, dan raad ik je aan om eens te kijken naar (mat) zwart of goud bestek. Dit bestek hoef je natuurlijk niet alleen met de feestdagen te gebruiken – gebruik het juist lekker elke dag.

3. Katoenen servetten

Ja, servetten van papier zijn makkelijk, maar 1) niet echt stijlvol, en 2) slecht voor het milieu omdat je ze na één keer gebruiken weggooit. Je kunt beter linnen of katoenen servetten gebruiken om de kersttafel te stylen.

Ga voor een rustig, basic servet. Linnen is altijd goed, katoen zonder print of met een rustige print ook. Laat de servetten niet te veel aandacht opeisen – uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om het eten.

Laat ze deel uitmaken van de opmaak van de tafel. Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • Rol de servetten op, doe er een servetring omheen (of gebruik een touwtje) en maak het af met een droogbloem of een gedroogd takje eucalyptus;
  • Gebruik het servet als ondergrond voor het bestek;
  • Leg het servet op het onderste bord, met een kom voor de soep er bovenop.

4. Voeg contrast toe

Eet jij dagelijks van witte borden? Combineer wit eens met (mat) zwart. Hierdoor krijg je een groot contrast, wat er weer voor zorgt dat je veel impact maakt. Zwart en wit blijft een simpele, goede combinatie die je in elke situatie toe kunt passen.

Tip: heb je niets waarmee je contrast kan toevoegen? Print het kerstmenu dan uit, en zorg ervoor dat er lekker veel contrast in je print zit.

5. Serveer op een plank

Alles wat je serveert op een plank in plaats van in een schaal of in de pan, ziet er automatisch luxer uit. Denk aan hapjes (of tapas), brood, een kaasplankje of een chocoladeplankje, gegrilde groentes… wat er ook op het menu staat.

Je hoeft hier overigens helemaal geen speciale serveerplank of kaasplank aan te schaffen. Als je een houten snijplank hebt, kan je deze stylen met een mooie theedoek en zo op tafel zetten. Ook handig als je vers brood op tafel serveert.

6. Vergeet de sausjes niet

Ben je gek op mayonaise of ketchup? Voor een luxe diner zorg je ervoor dat je niet de flessen op tafel zet, maar spuit je de saus van te voren in kleine bakjes. Ziet er een stuk mooier uit, smaakt hetzelfde.

7. Een tafelkleed en placemat

Gebruik je normaal gesproken geen tafelkleed? Pak voor de feestdagen uit en leg er wel een op tafel. Jouw normale servies krijgt door dit tafelkleed ineens een hele andere uitstraling. Ook leuk: een tafelloper of mooie placemat van kurk, katoen, hout of bamboe.

Meer leuke artikelen om kerst feestelijk te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo zorg je ervoor dat jouw basic servies er met kerst luxe en stijlvol uitziet
Sluiten