Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Wooninspiratie 19 dec 2020

Een (budget) kersttafel dekken doe je met deze tips van een interieurstylist

Onze favoriete tijd van het jaar is bijna daar: kerst! Wij zitten op dit moment al met het kerstdiner in ons hoofd. Een goede voorbereiding is het halve werk en dat begint bij een mooi gestylde kersttafel. Wij kregen tips van een interieurstylist over een mooie, budgetproof kersttafel.

Interieurstyliste Esther Manschot legt ons uit dat een prachtige kersttafel absoluut niet duur hoeft te zijn. Esther heeft een eigen bedrijf, Styling Studio-EM. Ze laat haar zelf gestylde kersttafel zien en geeft handige tips hoe jij dit ook voor elkaar kan krijgen.

Kersttafel voor het kerstdiner

Is het kerstdiner dit jaar bij jou thuis? Dan is een mooi versierde kersttafel natuurlijk wel zo leuk. Maar voordat je begint met het stylen van je kersttafel, moet je wel rekening houden met een aantal dingen:

kersttafel stylen
Beeld: Kiki Berm

Zo style jij je kersttafel

Daarom deelt Esther haar tips hoe je makkelijk én budgetproof een schitterende tafel neerzet. Pennen in de aanslag dus:

1. Aantal gasten

Eerst moet je weten hoeveel personen er komen. Daarna kan je pas nadenken over de tafelindeling, of er genoeg ruimte is, en zo weet je ook hoeveel ruimte je hebt om het eten te presenteren. Ook heb je zo inzicht in hoeveel plaats er over blijft voor decoratie.

2. Thema of kleurstelling

Kies een thema of een kleurstelling. Dit is de basis voor de aankleding en vanuit hier ga je verder werken. In dit geval is er gekozen voor het thema ‘Christmas Chique’ met goud en zwart.

kersttafel stylen
Beeld: Kiki Berm

3. Tafellaken, tafelloper of placemats?

Wanneer je niet voor een tafellaken kiest, neem dan mooie placemats. Een tafelloper kun je combineren met zowel de placemats als met het tafellaken. Leg de tafelloper eens in de lengte over de tafel in plaats van over de breedte. Hierdoor lijkt je tafel langer en het geeft meer rust.

kersttafel stylen kerst 2020
Beeld: Kiki Berm

4. Servies

Stapelen, stapelen en nog eens stapelen. Het geeft een heel mooi effect om voor ieder gerecht een bordje neer te zetten en eventueel bovenop een soepkom. Houd er wel rekening mee dat alle bordjes in dezelfde kleurnuance zijn. Op deze manier creëer je rust in het geheel.

Je kunt er voor kiezen om je eigen vertrouwde serviesgoed te gebruiken, maar je kunt ook wat luxer wegwerp (disposable) servies gebruiken. Dit is beschikbaar in vele soorten en maten. Je hoeft niet bang te zijn dat je eigen servies kapot gaat, en het is heel handig als je geen zin hebt in de vaat.

Lees ook: Zo zorg je ervoor dat jouw basic servies er met kerst luxe en stijlvol uitziet

5. Bestek

Zorg dat er voldoende bestek is zodat bij ieder gerecht weer met een schone mes, vork en lepel gegeten wordt. Wil je het helemaal perfect doen? Zoek dan de tafeletiquette op, zodat alles netjes op de juiste plaats ligt. Ook hier kan je luxe wegwerp bestek gebruiken. Het is er in vele uitvoeringen en het ruimt gemakkelijk op.

6. Servetten

Voor een chique uitstraling kun je een stuk stof kopen en daar servetten van maken. Je kunt ze opvouwen, oprollen of er een mooi figuurtje van maken. Maak het af met een mooie servetring of lintje. Plaats de servetten op het bord.

kersttafel stylen
Beeld: Kiki Berm

Nu is het tijd om de tafel verder aan te kleden. Haal alle waxinelichthouders, kaarsenstandaards en kerstboomversiering maar tevoorschijn. Extra tip: een bus spuitverf is je allerbeste vriend. Hiermee kun je in een handomdraai allerlei accessoires dezelfde kleur geven.

7. Kaarsen

Wat absoluut niet mag ontbreken tijdens een kerstdiner is kaarslicht. Plaats kleine waxinelichthouders en grote kaarsenstandaards willekeurig over de lengtes van de tafel. Speel hierbij met de hoogte.

kersttafel stylen
Beeld: Kiki Berm

De finishing touch

Als laatste komen de kleinste (kerst)accessoires van toepassing. Denk hierbij aan decoratie fruit, bloemen, vogeltjes, strikken, kerstballen enz. Alles kan gebruikt worden om de puntjes op de i te zetten. Maar gebruik niet té veel. Het moet wel in balans blijven.

kersttafel stylen
Beeld: Kiki Berm

Zo gemakkelijk maak jij dus de perfecte kersttafel voor jouw kerstdiner. Wij krijgen er al helemaal zin in! Meer weten over Styling Studio-EM? Je kan Esther volgen op social media.

Meer leuke kerstversiering

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een (budget) kersttafel dekken doe je met deze tips van een interieurstylist
Sluiten