Dit jaar geen kerstboom kopen, maar een kerstboom huren? Het kan!

Nog maar een paar weken tot Kerst, en dat betekent dat we alweer bijna moeten gaan nadenken over onze kerstboom. Nemen we een houten, neppe, echte, grote of kleine? De meeste echte kerstbomen die in Nederland worden verkocht, belanden in het nieuwe jaar op de brandstapel. Dat is zonde! Dus dit jaar geen kerstboom kopen, maar een kerstboom huren.

We horen je denken: huren? Ja, tegenwoordig kan je ook je kerstboom huren. Zo gaat de kerstboom langer mee en verspillen we minder kerstbomen, wat weer beter is voor het milieu.

Kerstboom met kluit of stam?

De meeste kerstbomen hebben alleen nog maar een stam. Zodra deze kerstboom bij de mensen in en standaard staan, wordt vaak vergeten om de boom nog water te geven. Alleen gaat de boom dan vrij snel dood. Het is een beetje hetzelfde als je je bloemen geen vers water zou geven. Die zouden het dan ook niet lang volhouden.

Een kerstboom met kluit heeft nog al z’n wortels met veel aarde uit de grond. Deze kerstboom gaat met kluit en al in een pot. De kluit moet je wel vochtig houden, maar hij vergt niet meer verzorging dan een boom met een stam.

kerstboom huren
Bron: Adopteer een kerstoom Facebook pagina

Kerstboom huren (of adopteren)

Een groot nadeel van de kerstoom met stam is dat deze niet meer terug in de grond kan worden gezet. Meestal gaat de kerstboom dan aan het begin van het nieuwe jaar op de brandstapel. En dat is natuurlijk super zonde!

De kerstboom met kluit kan wel terug in de grond, en kan zo de volgende jaren weer worden hergebruikt. Deze kerstboom is dan ook gehuurd. Een kerstboom huren kan bijvoorbeeld bij de organisatie Adopteer een kerstoom. Hier kan je elk jaar weer dezelfde (!) of een andere kerstboom reserveren, die in het nieuwe jaar weer terug de grond in gaat.

Hoe duur is de huur?

De prijzen van het huren van een boom zijn afhankelijk van de lengte van de boom én de plaats waar je ‘m huurt. Bovenop de huur komt nog wel €10,- statiegeld, die je uiteraard terug krijgt bij het inleveren van de boom. Het is in ieder geval stukken beter voor het milieu dan wanneer je elk jaar een nieuwe kerstboom koopt.

Helaas kan je niet overal in Nederland een boom adopteren, maar er zijn genoeg plekken waar je wel een kerstboom kan huren. Bekijk de site voor alle uitgiftepunten en voor meer informatie.

Meer lezen over Kerst 2020?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit jaar geen kerstboom kopen, maar een kerstboom huren? Het kan!
Sluiten