Maud van Dijck
Maud van Dijck Lifestyle 29 sep 2021

Vervelende vlekken: zo verwijder je kerrievlekken uit je kleren en kleden

Ben jij ook zo’n fan van een lekkere Indiase curry? Dé specerij van het gerecht wat het ook zijn gele kleur geeft is natuurlijk de kerrie. Maar ditzelfde specerij zorgt ook voor die gele kerrievlekken die niet uit je kleren willen, nadat je toch even met je lepel curry uitschiet.

Maak je maar geen zorgen, want je hoeft je favoriete gerecht niet op te geven. Wij helpen je zo die kerrievlekken uit je kleren of tapijt te halen. Maar handel wel snel, want kerrievlekken trekken er vlug in.

Kerrievlekken verwijderen doe je zo

Verwijderen van kerrievlekken uit kleding

Het eerste wat je gaat doen is met je mes of lepel nog voorzichtig wat van het kerrie wegschrapen. Je kan het beste het bleekmiddel waterstofperoxide gebruiken om een kerrievlek te verwijderen (zeker bij witte kleding). Test bij gekleurde kleding wel even kort van tevoren met een wattenstaafje met bleekmiddel aan de binnenkant van een mouw of je kledingstuk kleur afgeeft.

Als de kleur niet afgeeft dan kan je een bak met water vullen en wat waterstofperoxide eraan toevoegen en daar 2 uur in laten weken. Je kan een eetlepel waterstofperoxide aanhouden per 350ml water. Of breng een beetje waterstofperoxide direct op de kerrievlekken aan en laat het daarna voor minstens 10 minuten weken.

Bij beide opties was je daarna je kleding uit op de heetste temperatuur dat het kledingstuk aanraadt. Check altijd of je vlek eruit is voor je het kledingstuk in de droger doet. De hete temperatuur kan je vlek fixeren.

Mocht het wel kleur afgeven dan kan je wit azijn en afwasmiddel gebruiken. Doe een eetlepel van beide bij een halve liter koud water. Breng daarna dit mengsel aan op je kerrievlek met een schone doek en dep met een spons over de vlek (neem daarbij het teveel aan vloeistof op). Blijf dit proces herhalen totdat de vlek verdwijnt.

3 manieren om het wassen van je kleding duurzamer aan te pakken

Is je kleding dry clean only?

Haal weer wat van de resten eraf met een mes of lepel. Haal borax poeder in huis en mix een eetlepel van het poeder per 500ml lauwwarm water. Ga er met een spons rustig overheen en gebruik dan een witte doek of keukenpapier om er overheen te gaan om de gele kleur op te nemen. Mocht de vlek er niet uitgaan dan kan je beter langs de stomerij gaan.

Kerrievlekken uit je houten vloer of tapijt halen

Ook hier geldt weer hetzelfde schraap nog voorzichtig weg wat je kan van de vlek. Meng daarna een eetlepel wasmiddel, een eetlepel wit azijn en 500ml koud water. Dep dit mengsel op je kerrievlek met een witte doek of keukenrol. Laat het 5 minuten intrekken en dep er dit keer met een droge witte doek op.

Herhaal het proces totdat de gele vlek verdwijnt en het geen kleur meer afgeeft. Ga er dan nog een keer met een simpele natte witte doek over waarna het gewoon binnen kan opdrogen.

Handig – de 10 ergste vlekken én hoe je ze uit je meubels of kleding krijgt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Spruce

Reageer op artikel:
Vervelende vlekken: zo verwijder je kerrievlekken uit je kleren en kleden
Sluiten