Frederique Rekers
Frederique Rekers Interieur 20 mei 2021

Dit zijn de kenmerken van een jaren ’30 woning

Jaren ’30 woningen zijn weer helemaal populair, maar waarom? Wat zijn de kenmerken van zo’n woning? We leggen het voor jullie uit. Er zijn namelijk verschillende kenmerken die typerend zijn voor een jaren ’30 woning.

Lees snel verder om erachter te komen wat de kenmerken zijn.

Een jaren ’30 woning

Woningen uit de jaren ’30 hebben een bepaalde charme. Ze zijn in een periode gebouwd waarin kwaliteit belangrijker was dan kwantiteit. Het verlangen naar de romantiek van vroeger keert terug.

Maar waarom willen we zo graag terug naar vroegere tijden? En waarom dan zo graag naar die van de jaren ’30?

Kwaliteit boven kwantiteit

We zeiden het net al, jaren ’30 woningen zijn gebouwd toen kwaliteit boven kwantiteit stond. Men gebruikte sterke materialen en als het houtwerk goed werd onderhouden kon zo’n woning lang meegaan.

Maar dat onderhouden gebeurde niet altijd even goed en de huizen werden steeds schaarser. Juist die schaarste en nostalgie zorgt voor een enorme belangstelling waardoor er in Nederlands steeds meer nieuwbouwhuizen gebouwd worden in de jaren ’30 stijl.

Veel mensen vinden het een betaalbare manier om aan een sfeervolle, ruime woning te komen.

De kenmerken van een jaren ’30 woning

Een jaren ’30 huis kenmerkt zich door zijn degelijke stijl en karakter. Bij de bouwstijl die werd gebruikt lag de nadruk op horizontale lijnen. Een van de meest typische kenmerken zijn en suite deuren. Hiermee deel je de ruimte op in twee delen. Dit zorgt vaak voor erg veel sfeer.

5 vragen aan… Melissa over haar jaren ’30 huis vol met pastelkleuren


Ook bijzondere kozijnen en glas-in-lood ramen zijn typerend voor een jaren ’30 huis. Het glas in lood kan verschillende kleuren en vormen hebben en geeft een authentieke, karakteristieke uitstraling.

Misschien is het je wel eens opgevallen maar ook een entree met luifel is typerend voor een jaren ’30 huis. Het geeft een warme binnenkomst. De voordeur heeft ook vaak een ronde vorm. Als je binnenkomt zul je ook meteen zien dat er veel hoge plafonds zijn.

Erkers en andere decoraties

Bovenstaand zien we een prachtige erker die ook erg populair is bij jaren ’30 woningen. Erkers, brede dakoverstrekken en paneeldeuren zijn allemaal duidelijke kenmerken.

Een erker kan soms een loos hoekje zijn met wat decoratieve accessoires. Soms hebben de eigenaren er een zithoek van gemaakt. Je kan er alle kanten mee op en het geeft veel sfeer en gezelligheid.

Een huis kopen: 7 dingen om jezelf af te vragen vóórdat je een huis koopt

Jaren '30 huis
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BuitenlevengevoelPandomo

Reageer op artikel:
Dit zijn de kenmerken van een jaren ’30 woning
Sluiten