Zo zorg je ervoor dat jouw katten van je kamerplanten afblijven

De oorlog die katten voeren tegen je kamerplanten eindigt niet altijd goed. Wie er ook wint, het loopt niet vaak goed af: of de plant was licht giftig (kamerplant wint) of de kat zorgt ervoor dat de plant op de grond valt (kat wint). Hoe dan ook, het is tijd om te kijken hoe we deze oorlog voor eens en altijd kunnen stoppen.

Zó zorg je ervoor dat ze van jouw kamerplanten afblijven. Wil je weten welke kamerplanten huisdiervriendelijk zijn? Lees dan dit artikel even.

Katten en kamerplanten

Laten we beginnen met de vraag waarom ze zo geïnteresseerd zijn in je kamerplanten. Als je gelukt hebt, willen ze waarschijnlijk gewoon spelen met de plant óf zijn ze simpelweg erg nieuwsgierig naar de groene huisgenoot.

Als je minder geluk hebt gebruiken ze je kamerplant als kattenbak of eet hij hem zelfs op. Dit is iets moeilijker te verleren aangezien je kat niet zal begrijpen wat hij fout doet. Geen zorgen, er zijn manieren om dit te verhelpen.

Katten trainen

Gelukkig kan je ze makkelijk trainen bij het eerste probleem (ook het meest voorkomende probleem). Je kan ze namelijk trainen om de kamerplanten te negeren. Disclaimer: sommige katten zijn erg eigenwijs en hierbij zal het iets moeilijker gaan of zelfs helemaal niet.

Het hangt dus van je kat af. Je kan je kat trainen door water te sproeien met een spuitfles. Spuit op de plant of in de lucht (niet op de kat!) zodat de hij/zij wegspringt en stopt met wat hij/zij aan het doen was.

Deze 6 IKEA-producten zijn niet voor katten – maar katten vinden ze wél fantastisch


Een tweede manier is om een afschrikwekkende spray op de plant te sproeien. Lavendel- en pepermuntgeurende sprays werken hier goed voor. Let wel er wel op dat dit van een huisdiervriendelijk merk is.

Je plant als poepbak

Zoals we eerder zeiden kan dit lastig zijn. Jouw kamerplant ziet er blijkbaar uit als een heerlijke plek om te poepen. Probeer eens om plastic vorken in de grond te steken met de tanden naar boven.

Dit lijkt misschien zielig maar de punten van zo’n vork zijn niet scherp en je plant is zo een stuk minder fijn om op te zitten.

Een andere mogelijkheid is om de aarde af te dekken met aluminiumfolie. Veel huisdieren haten het gevoel van folie en dus zullen ze het snel vermijden.

De laatste en meest ‘mooie’ manier is om wat stenen neer te leggen in de aarde. Zo kan er minder goed gegraven worden. Of je koopt gewoon kleine planten waar je kat niet in past. 😉

Je plant als kattenvoedsel

Sommige katten houden nu eenmaal van planten. Het giftige element in veel planten is Calciumoxalaat. Sommige katten houden erg van het tintelende gevoel dat ze hiervan op hun tong krijgen.

De meest logische optie hiervoor is om je plant te verplaatsen naar een plek waar ze niet bij kunnen. Als jouw kat overal bij kan, of jouw plant simpelweg nergens anders heen kan kan je overwegen om je hem/haar een eigen plant te geven.

Misschien wat kattengras of kattenkruid. Dit hangt wel weer af van het karakter van je kat. Een eigenwijze kat zal zijn favoriete plant niet snel verlaten. 💚🐱

Zo kan je de kattenbak op een stijlvolle manier wegwerken in je interieur

Kamerplanten beschermen
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Planethouseplant

Reageer op artikel:
Zo zorg je ervoor dat jouw katten van je kamerplanten afblijven
Sluiten