Gaan je kamerplanten juist nu dood? 8 tips om ze de winter te laten overleven

Blaadjes die bij de vleet uitvallen, bruin worden of zelfs hele takken die afsterven. Kamerplanten en de winter zijn niet bepaald een match made in heaven. Daarom delen we 8 tips om ervoor te zorgen dat jouw kamerplanten de winter wél overleven.

We kunnen je alvast vertellen: als je jouw kamerplanten nog steeds op dezelfde manier verzorgt als in de zomer, dan zal je iets moeten veranderen.

Zo overleven je kamerplanten de winter dit jaar wél

1. Geef minder water

In de winter hebben kamerplanten minder water nodig dan in de lente en zomer (want: groeiseizoen). In de winter groeien kamerplanten vrijwel niet. Ze weten niet wat ze met dat overtollige water moeten doen, en most likely gaan de wortels rotten als je ze tóch te veel water geeft. Wees in de winter dus wat spaarzamer.

2. Geen plantenvoeding

Plantenvoeding kan een goede manier zijn om je plant nét dat beetje extra te geven – maar alleen in het groeiseizoen. De lente, en zomer en eventueel nog een klein beetje in de herfst. In de winter is het echt een no go, omdat je plant niets met die extra voeding kan doen.

> Meer over plantenvoeding? Alles wat je wilt weten over het geven van plantenvoeding aan je kamerplanten

3. Zet ze op een lichte plek

In de winter is het laat licht, vroeg donker, en vaak ook nog eens bewolkt. Allemaal factoren waardoor het minder licht in huis is dan je gewend bent in de zomermaanden.

Kamerplanten houden van natuurlijk licht. Verplaats jouw kamerplanten in de winter dan ook naar een lichte plek. Maar let op! Zet ze niet direct tegen een raam, want ramen kunnen ijskoud worden. Je planten vinden het niet fijn om daar tegenaan te staan. Houd dus altijd een gepaste afstand.

4. Kamerplanten in de winter niet verpotten

Het kan een heerlijke bezigheid zijn om je planten te verpotten, maar wacht er nog even mee. In de winter is het voor kamerplanten een grote shock om verpot te worden, en met hun wortels in nieuwe, koude aarde te staan. Dit klusje kan je beter nog even tot het begin van de lente uitstellen.

> Lees ook: een plant overpotten, hoe doe je dat precies?

5. Te koud water

Wist je dat sommige kamerplanten, zoals de Alocasia, het niet fijn vinden om een plons koud kraanwater te krijgen? Helemaal in de winter is het water uit de leidingen ijskoud. Vul liever ‘s avonds een gieter met kraanwater, laat dit een nachtje staan, en geef de volgende ochtend pas het water als het op kamertemperatuur is.

6. Je kamerplanten schoonmaken

Heb je er ooit aan gedacht om je kamerplanten schoon te maken? Het laagje stof van je planten halen kan veel voordelen hebben, waaronder dat je planten extra licht kunnen opnemen. Hoe je dat precies aanpakt leren we je hier: op deze manier kan je de bladeren van planten schoonmaken.

7. Kijk uit met de verwarming

In de koude maanden zetten we de verwarming uiteraard een paar graden warmer. Lekker warm, maar niet fijn voor je kamerplanten. Zet je planten daarom liever niet in de buurt van de verwarming, de kans is groot dat de bladeren dan bruin worden.

8. Check je kamerplanten op beestjes

Zonder dat je het doorhebt kunnen er beestjes in je kamerplanten kruipen. Sommige beestjes zoals spint en trips zijn extreem vervelend, omdat je er bijna niet vanaf komt. Hoe je deze beestjes herkent leren we je in dit artikel: zo herken je plantenziektes.

Meer leren over kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gaan je kamerplanten juist nu dood? 8 tips om ze de winter te laten overleven
Sluiten