Kamerplanten water geven, doe je dat ‘s morgens of juist liever in de avond?

Kamerplanten water geven is lastig – alle planten lijken een andere gebruiksaanwijzing te hebben. Sommige planten willen veel water, andere kunnen prima drie weken droog staan. Wat vrijwel alle kamerplanten wél met elkaar gemeen hebben, is het tijdstip waarop ze graag water willen krijgen.

Kijk, dat maakt planten water geven toch weer nét iets gemakkelijker.

Je kunt je vast voorstellen dat een plant aan het begin van de avond al is opgewarmd door de zon en de temperatuur in huis. Wanneer hij dat een koude plons water op z’n voeten krijgt, kan dat letterlijk voelen als een koude douche. Het resultaat: de plant krijgt een shock, krijgt geel blad en verliest soms zelfs blad.

Ook lezen: Help, de bladeren van mijn plant worden bruin! En nog 6 andere bladproblemen bij kamerplanten

Kamerplanten ‘s morgens water geven

Over het algemeen raden we het altijd aan om planten ‘s morgens water te geven. De plant is dan nog koel, omdat hij nog geen kans heeft gehad om op te warmen. Het temperatuurverschil tussen de plant en het koude water is een stuk minder, waardoor de shock minder groot is.

Dat hoeft overigens echt niet voordat de zon opkomt – ergens voor 10:00 is helemaal prima.

Let ook op de temperatuur van het water

Mocht je nóg beter voor je planten willen zorgen, dan raden we aan om het water eerst nog even op kamertemperatuur te laten worden. Dit maakt dat die shock van warm naar koud nóg minder wordt voor je plant – en daar worden je planten dan weer heel gelukkig van.

Begin je rustige zondagochtend daarom eens met het je kamerplanten water geven, in plaats van ‘s avonds na werk. Je planten zullen je dankbaar zijn!

Meer lezen over kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamerplanten water geven, doe je dat ‘s morgens of juist liever in de avond?
Sluiten