3 tekenen dat je je kamerplant te weinig water geeft (voordat ‘ie dor is)

Kamerplanten water geven blijft lastig. We weten dat kamerplanten vaker dood gaan door te veel water dan door te weinig, maar wat nou als je je kamerplanten écht te weinig water geeft? Dode kamerplanten willen we liever niet, dus door deze signalen van je plant te herkennen kan je ‘m nog makkelijk redden.

Om je planten zo min mogelijk stress te laten ervaren (vergelijk het met continu een droge mond hebben – daar zou jij toch ook niet gelukkig van worden?), is het goed om op de volgende signs te letten.

Merk je dat je plant één of meerdere van deze kenmerken heeft? Dan is het toch tijd om je planten iets meer water te geven.

1. De bladeren van je plant gaan hangen

Deze ligt nogal voor de hand: als de bladeren van je kamerplant gaan hangen, heeft ‘ie waarschijnlijk dorst. Je plant ziet er meteen zielig uit. Maar er is nog geen reden voor paniek: geef je plant een scheut water, en hij is er binnen de kortste keren weer bovenop.

Let op dat je je plant niet ineens extra veel water gaat geven. Als je daarvoor kiest, en het overtollige water kan niet weglopen, dan is er weer een grote kans op wortelrot. Geef je kamerplant daarom nooit meer dan dat je normaal zou doen, en zorg er altijd voor dat de plant in een plastic binnenpot met drainage gaten staat.

2. De uiteindes van de bladeren worden droog

Merk je dat jouw favoriete kamerplant droge randjes krijgt? Dat zou kunnen duiden op te weinig water. Als je dit niet op tijd spot én nog langer vergeet om water te geven, wordt een steeds groter gedeelte van de bladeren droog. Uiteindelijk zal het hele blad opdrogen en verschrompelen.

3. De bladeren veranderen van kleur

Een ander veelvoorkomend kenmerk van te weinig water, is het veranderen van kleur. Lijken de bladeren van je kamerplant ineens een stuk geler dan normaal? Geef ‘m dan eens een extra scheutje water. Grote kans dat de kleur gewoon weer bijtrekt!

Meer leren over kamerplanten?