Goed om te weten: kan het kwaad dat kamerplanten vocht verliezen?

Ons hart gaat sneller bonken van prachtige kamerplanten, maar met onze geliefde plantjes gebeuren soms vreemde dingen. Zo krijgen sommige planten onverklaarbare vlekken of hangen bladeren slap terwijl je dacht dat je ze de perfecte hoeveelheid water gaf. Sommige planten verliezen vocht uit de puntjes van hun bladeren. Kan het kwaad dat kamerplanten vocht verliezen?

Ik weet dat ik me een hoedje schrok toen ik ‘s avonds naar mijn bananenplant keek en een mysterieuze vloeistof uit de puntjes van zijn bladeren zag komen. Daarom ging ik op onderzoek uit.

Kamerplanten verliezen vocht: wat is dat precies?

Het verschijnen van waterdruppels aan de puntjes van de bladeren is een proces dat guttatie heet. Bij sommige planten, zoals de bananenplant en planten uit de Alocasia familie, zie je dit regelmatig. Meestal de dag nadat je water hebt gegeven.

In de punt van het blad van de plant zijn speciale waterklieren om overtollig vocht kwijt te raken. Planten nemen water op met hun wortels en verdampen dat via het blad, maar in de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt de plant geen water. Echter nemen de wortels nog wel water op, waardoor er teveel druk van vocht in de plant ontstaat. Dit vocht gaat door die speciale waterklieren naar buiten.

Bij sommige planten, zoals de Monstera of Epipremun, kun je guttatie voorkomen door de planten minder water te geven.

Kan dit kwaad?

Als het vocht van de kamerplant afdruppelt, kan het geen kwaad voor de plant. Komt het vocht op het blad en verdampt het daar? Dan is het mogelijk dat er kleine witte puntjes op het blad ontstaan.

Je moet wel uitkijken voor je meubels en je vloer. De druppels kunnen namelijk lelijke vlekken achterlaten. Dus ontdek je dat jouw bananenplant vocht verliest? Leg dan tijdelijk een doekje of wat plastic onder de plant om die vlekken te voorkomen.

Meer weten over het verzorgen van jouw kamerplanten

Mama BotanicaRoyal Brinkman

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Goed om te weten: kan het kwaad dat kamerplanten vocht verliezen?
Sluiten