Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Planten en bloemen 13 jul 2018

Kamerplanten verzorgen: 5 tips die jou een professional maken

Om lang te genieten van het groen in huis moet je wel weten wat voor verzorging je kamerplant nodig heeft. De ene kamerplant heeft nou eenmaal meer verzorging nodig dan de ander. Als je bijvoorbeeld bijna nooit thuis bent is het niet handig om een kamerplant aan te schaffen die elke dag water nodig heeft. Gelukkig is er genoeg keuze, ook als je geen groene vingers hebt!

Ben je op zoek naar een nieuwe plant of ben je het zat dat je planten continue het loodje leggen? Wat de reden ook mag zijn het is belangrijk om te weten wat voor verzorging je plant nodig heeft.

Het juiste plekje

Je kan een plant niet in elk willekeurig hoekje plaatsen (nobody puts baby in the corner). Het is belangrijk om te weten hoeveel licht de plant nodig heeft. De meeste planten houden wel van licht en dan zijn donkere ruimtes een no go. Behalve voor deze planten die wél van een donker plekje houden.

Schuilt er een vampier in jou en staat thuis het licht bijna altijd uit? Dan zijn kamerplanten die weinig licht nodig de oplossing. Je kan bijvoorbeeld gaan voor een Calathea, een grote plant met prachtige gestreepte bladeren. Ook de bladbegonia heeft weinig licht nodig en is een prachtplaatje met groene en paarse bladeren.

Spathiphyllum-lepelplant
pflanzenfreude

Water, maar met mate

Planten water geven is toch wel een dingentje waar veel mensen over struikelen. De juiste hoeveelheid water geven, is ook niet gemakkelijk. Als je teveel water geeft, verdrinkt je groene vriend. En door te weinig water te geven, blijft er ook weinig over.

De juiste hoeveelheid is dus echt cruciaal. Je kan meestal aan de blaadjes voelen of de plant water nodig heeft. Droge bladeren betekenen dat de plant wel water kan gebruiken. Een andere tip is om te kijken naar waar de plant normaal groeit. Planten die in droge gebieden groeien, hebben vanzelfsprekend weinig water nodig. Ook een goede tip: geef je planten eens water met een ijsklontje.

Extra verzorging kamerplanten

Extra vitamientjes zijn niet alleen goed voor mensen, maar ook voor planten. Nu hoef je een kamerplant geen shotje tarwegras of spirulina voor te schotelen. Er zijn wel een boel andere plantenvitamines die heel goed zijn voor je plant.

Probeer af en toe ook je plant schoon te maken. Dat klinkt misschien een tikkeltje OCD, maar in de natuur worden planten door de wind en regen ook schoongemaakt. Dus heel gek is het niet om een stoffer of een nat doekje even langs je plant te halen.

Enne, houdt je plant van vochtigheid, zoals de bananenplant? Spray je plant dan dagelijks even nat met een plantenspuit.

juiste verzorging kamerplanten
The Fresh Exchange

Tripje naar de tuin

Met dit weer is buiten chillen niet alleen fijn voor jou, maar ook voor planten. Dit geldt vooral bij (sub)tropische bomen, zoals palmen, citroen- of olijfbomen. Dus zet je planten eventjes buiten met mooi weer daar fleurt je balkon en of tuin ook van op!

Met zorg overpotten

Overpotten kan heel snel mis gaan en is vaak niet nodig. Doe het daarom alleen als het moet, bijvoorbeeld omdat je grote kamerplanten aan het kweken bent. En zorg altijd voor een plastic binnenpot, wij vertellen je met liefde waarom.

Meer informatie over de leukste kamerplanten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamerplanten verzorgen: 5 tips die jou een professional maken
Sluiten