Merve Ozturk
Merve Ozturk Planten en bloemen 30 sep 2020

Goede vraag: verzorg mijn kamerplanten anders in de herfst?

Koud koud en nog eens koud. Nu de temperaturen dalen zitten we steeds vaker binnen. Je huid en lippen worden droger en hebben meer verzorging nodig – en dat geldt ook voor de kamerplanten in huis.

Naarmate de seizoenen veranderen, veranderen ook de behoeften van jouw kamerplant. Het is dus zeker van belang om jouw kamerplanten anders te verzorgen in de herfst, en wij vertellen je hoe.

Zo verzorg je jouw kamerplanten in de herfst

1. Haal je planten in huis

Als je kamerplanten in de zomer naar buiten hebt verplaatst, is het nu tijd om ze weer naar binnen te halen. Dit doe je het beste voordat het ‘s nachts onder de 12 °C wordt.

Tip: controleer je planten op eventuele ongedierte voordat je ze binnen zet.

2. Zorg voor voldoende zonlicht

De dagen worden steeds korter in de herfst. Het kan dus zo zijn dat het hoekje waar normaal veel zonlicht scheen, nu amper zonlicht krijgt. Daarom kan het zijn dat je sommige kamerplanten moet verplaatsen om ervoor te zorgen dat ze dezelfde hoeveelheid zonlicht krijgen als in de lente en zomer.

Het is natuurlijk heerlijk voor jou om de verwarming wat hoger te zetten tijdens de koude dagen. Kamerplanten vinden dat niet zo fijn. Sommige planten kunnen niet goed tegen veel warmte, waardoor er bladeren uitdrogen. Stevige planten (zoals cactussen of vetplanten) kunnen er beter tegen.

3. Geef jouw planten minder vaak water

In de herfst krijgen kamerplanten minder licht en groeien langzamer. Het is daarom belangrijk om jouw planten minder vaak water te geven dan in de zomer. Controleer of de grond van de plant volledig droog is voordat je water geeft.

4. Zorg voor een vochtige omgeving

Ook de lucht in huis wordt droger tijdens de herfst. Veel planten houden van een vochtige omgeving. Helaas is dat dus niet het geval voor veel woningen.

Controleer de luchtvochtigheid van je huis gemakkelijk met een hygrometer. Het standaard aanbevolen relatieve vochtigheidsbereik voor goede luchtkwaliteit ligt tussen de 30 en 50 procent. Als je merkt dat jouw huis droger is dan gemiddeld, neem dan een luchtbevochtiger in huis.

Lees ook: Zo weet je of je een luchtbevochtiger in huis nodig hebt (of dat het weggegooid geld is)

5. Goed moment om te verpotten

Waarschijnlijk is jouw kamerplant flink gegroeid tijdens de zomer en heeft ‘ie misschien wel een grotere plantenbak nodig. Dit is het ideale moment om jouw kamerplant nog te verpotten.

Weet je niet precies hoe je dat doet? Lees er hier meer over: Roomed’s planten guide: een kamerplant verpotten, hoe doe je dat?

Meer lezen over planten in de herfst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The SillInspiratie Intratuin

Reageer op artikel:
Goede vraag: verzorg mijn kamerplanten anders in de herfst?
Sluiten