Creatief met stekjes: zo bouw je je eigen propagation station

Als je – net als wij – besmet bent met het stekvirus, herken je vast dat je niet genoeg vaasjes hebt om jouw nieuwe plantbaby’s te laten wortelen. Gelukkig hebben we daar ook meteen een oplossing voor: kamerplanten stekken gaat gemakkelijk als je een (zelfgemaakte) propagation station bij de hand hebt.

Een propagation station (in het Nederlands ook wel stekjes station genoemd) is een rek met meerdere glazen reageerbuisjes waar je je planten stevig neer kunt zetten. Zo hebben jouw stekjes alle ruimte die ze nodig hebben om rustig te wortelen.

DIY: zelf een propagation station maken

Je kunt op internet verschillende stekjes stations vinden. Sommige goedkoop, andere wat duurder. Maar voor een propagation station hoef je eigenlijk helemaal niet diep in de buidel te tasten. Sterker nog, met een paar tools kan je zo’n station heel gemakkelijk zelf maken.

Wij vinden deze YouTube tutorial van Techplant ontzettend handig en duidelijk. Tijd om aan de slag te gaan!

Build A Propagation/Cuttings Perch That’s NOT UGLY

Simple propagation rack/perch for propagating plants in a nice and organized fashion. This rack looks good, clean and decorative. With this new propagation station you can start many plants and grow your plant collection. Get your DIY fix with this method!

Voor deze DIY heb je nodig:

  • Een blok hout
  • Een houtboortje
  • Een vlinderboor
  • Stevig koperdraad
  • Lineaal
  • Potlood
  • 5 glazen reageerbuisjes

Zo maak je je eigen propagation station:

Allereerst ga je de plek van de reageerbuisjes op de houten balk bepalen. Zorg ervoor dat jouw stekjes straks genoeg ruimte hebben. Je stekjes zijn namelijk breder dan de reageerbuisjes zelf, houd daar rekening mee. Markeer de plekker waar de reageerbuisjes boven komen.

Tijd om het gereedschap erbij te makken. Boor met een vlinderboor een groot gat op de plekken die je zojuist gemarkeerd hebt. Je hoeft niet helemaal door het plankje heen te boren, 2/3e is meer dan genoeg. Zorg ervoor dat de onderkant van jouw reageerbuisje precies in dit gat valt.

Om de reageerbuisjes goed op hun plek te houden, is het verstandig om met koperdraad een stevige constructie te bouwen. Hierdoor verkom je de de reageerbuisjes omvallen. Hoe je dit het beste aan kunt pakken, wordt in de bovenstaande video duidelijk uitgelegd. We raden je dan ook zeker aan om de video even te bekijken.

Als alle koperdraadhouders af zijn, is het tijd om je propagation station in elkaar te zetten. Vul de reageerbuisjes met water, en zet de stekjes voorzichtig op hun nieuwe plek. Zo heb je binnen een handomdraai een prachtige nieuwe plek voor jouw stekjes.

Deze kamerplanten stekjes kan je in je kersverse propagation station zetten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Creatief met stekjes: zo bouw je je eigen propagation station
Sluiten